Slovenija
15 ogledov

Primc ostro nad ustavne sodnike

Aleš Primc Nik Rovan
Odlašanje z odločitvijo o referendumu o družinskem zakoniku postavlja ustavno sodišče "v slabo luč", saj bi po zakonu moralo odločiti v enem mesecu, pravi vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc.

Po njegovem se čedalje bolj kaže, da bi lahko bile navedbe medijev, da do odločitve verjetno ne bo prišlo pred volitvami, utemeljene. Ustavno sodišče na torkovi seji še vedno ni odločilo o dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, o tem so prvič razpravljali 6. oktobra. Instrukcijski rok za odločitev sodišča je 30 dni, vendar lahko to obdobje tudi podaljša.

"Več kot 27 tisoč ljudi se je v samo dveh dneh odločilo, da je družinski referendum potreben, medtem pa se devet sodnic in sodnikov ustavnega sodišča v 82 dneh še ni uspelo odločiti," pa je v sporočilu za javnost oster Primc.

Spomnil je, da se od začetka obravnave ustavnih sodnikov o referendumu v medijih pojavljajo namigovanja, da do odločitve sodišča "verjetno ne bo prišlo pred volitvami". Toda to bi po ocenah Primca lahko pomenilo, da ustavno sodišče ne opravlja naloge najvišje pravne institucije v državi, "ampak služi določenim političnim in lobističnim interesom".

Upajo, da se mediji motijo

Ob tem se, dodaja, "utemeljeno sprašujemo, ali sodišče ne bo zastopalo določene interese tudi, ko bo šlo za samo odločitev o dopustnosti referenduma". Zato v Civilni iniciativi upajo, da se mediji z omenjenimi namigovanji motijo.

V Civilni iniciativi tudi pričakujejo, da ustavno sodišče družinski referendum dovoli čim prej, saj "za drugačno odločitev nima nikakršne pravne podlage". Na družinskem referendumu se bo odločalo o ureditvi družinskih razmerij v Sloveniji, o temeljnih vrednotah naše družbe, o pomenu materinstva in očetovstva, o temeljni potrebi otroka, da ima skrbna mater in očeta, opozarja Primc.

Politične razmere niso razlog za zamudo

Nekdanja ustavna sodnika Dragica Wedam Lukić in Janez Čebulj menita, da politične razmere za ustavno sodišče niso razlog, da to kljub roku še ni odločilo o referendumu o družinskem zakoniku.

Wedam Lukićeva dodaja, da je pri zahtevnih zadevah dolgotrajnejša obravnava običajna in pomeni bodisi da niso uspeli doseči večine bodisi da so še nekatera vprašanja odprta.

Čebulj meni, da bi se morali sodišče držati predpisanih rokov, a hkrati dodaja, da so včasih zadeve tako zapletene, da ni mogoče ujeti 30-dnevnega roka, kar se je v preteklosti že zgodilo. Čebulj ocenjuje, da je očitno zelo težko doseči konsenz, ki bo omogočil sprejetje takšne odločitve, da bo za večino ustavnih sodnic in sodnikov sprejemljiva.

Komentarjev 5
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:56 24.november 2011.

    Nej gre v Iran,tam bo z unim modelom Ahme......pa še nekej? lahko uveljavil svoje zahteve brez referenduma,zblojenc fanatičen!

  • mirko 21:05 23.november 2011.

    Primca bi dal prisilno živet v Belgijo, kjer se lahko istospolni pari poročajo tudi v cerkvi in posvajajo otroke, samo da bi trpel in se zvijal kot črv na ognju. Edino na tak način bi izgnal satana iz njega.

  • R1789 20:28 23.november 2011.

    27.000 talentov lahko kar plača ta referendum!