Slovenija
59 ogledov

Primer Brezovar: komisija s pridržkom

O predavanjih Brezovarja smo prvi pisali v Žurnalu24 (http://bit.ly/fzWGSQ). (Fo Žurnal24 main
Minister za delo Ivan Svetlik in glavni inšpektor za delo Borut Brezovar sta se dogovorila, da se slednji umakne s svojega položaja. Protikorupcijska komisija izraža zadržek.

V protikorupcijski komisiji pozdravljajo odločitev Svetlika glede razrešitve Brezovarja. Obenem pa izražajo zadržek, "saj - po javno predstavljenih informacijah - ministrstvo ne namerava izvesti nadzornih postopkov in ugotoviti dejanskega stanja glede očitkov o sistemskih nepravilnosti pri usmerjanju in vodenju inšpektorata za delo".

V komisiji so prepričani, da je dejavnost, ki jo je opravljal glavni inšpektor, v nasprotju s predpisi, usmeritvami in kodeksi ravnanja. "Gospod Brezovar namreč ni opravljal zakonsko dopustne znanstvene ali klasične pedagoške dejavnosti; niti ne gre zgolj za strokovne ali znanstvene prispevke na javnih konferencah in seminarjih," sporočajo iz protikorupcijske komisije.

Po njihovem mnenju je Brezovar kot visoki državni uradnik pomembnega nadzornega organa dalj časa in v velikem obsegu odplačno in nejavno sodeloval z različnimi podjetji in njihovimi poslovodstvi, ki so pod nadzorom delovne inšpekcije.

Brezovar ne bo več glavni inšpektor
Minister Svetlik je na tiskovni konferenci dejal, da bo o razrešitvi Brezovarja morda že jutri odločala vlada.

Sicer pa na ministrstvu ocenjujejo, da je zaradi tega primera prišlo do upada ugleda inšpektorata za delo. Samega nezakonitega dejanja pa niso mogli dokazati.

Svetlik je še dejal, da ne bodo proti Brezovarju, ki bo še vedno zaposlen na inšpektoratu, vložili nobene kazenske ovadbe. O odstopu z mesta ministra pa tudi ne razmišlja.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve bo sicer izdalo jasna navodila, da se v prihodnosti kaj takega ne bo moglo več zgoditi. Kot je dejal Svetlik, bodo vzpostavili nove standarde.

Brezovar delo glavnega inšpektorja opravlja od leta 1993, septembra 2009 pa ga je vlada kot edinega kandidata, ki se je prijavil na javni natečaj, ponovno imenovala na ta položaj.

Poziv protikorupcijske komisije
Spomnimo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ministru Ivanu Svetliku priporočila, naj analizira delovanje delovne inšpekcije in od glavnega inšpektorja Boruta Brezovarja zahteva razkritje avtorskih in podjemnih pogodb, prek katerih je v zadnjih štirih letih predaval za različna podjetja, ki jih je nadziral njegov inšpektorat.

Brezovarjeve pogodbe naj nato primerja z nadzori, in če se bodo izkazale nepravilnosti, KPK priporoča, naj minister Brezovarja razreši.

KPK je Brezovarju očitala tudi, da inšpekcija ob prijavah kršitev temeljnih pravic delavcev in šikaniranju ni ukrepala. "Vrsto let se je dogajal pingpong med različnimi pristojnimi organi na področju, na katerem bi morala ukrepati inšpekcija za delo," je utemeljil predsednik KPK Goran Klemenčič.

Brezovar pred enim tednom: ne bom odstopil
Brezovar je pred natanko tednom dni vse očitke omenjene komisije zavrnil. Kot je dejal, mu niti na misel ne pride, da bi odstopil. Tako je zanikal, da je sklenil svetovalno pogodbo za predavanja na področju varstva pri delu in delovnega prava. Pojasnil je tudi, da je predavanja opravljal prek avtorskih in podjemnih pogodb, kar je po njegovih besedah v skladu z zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.