Slovenija
21 ogledov

Primer Joras: Mesić se je pritožil

Stipe Mesić (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić se je pritožil na sodbo Okrožnega sodišča v Kopru, da mora Jošku Jorasu plačati odškodnino v višini 2 tisoč evrov.

Kot so sporočili iz odvetniške pisarne Špele Mesesnel, ki zastopa Mesića, sodišče v Kopru za sojenje v tem predmetu ni pristojno. V odvetniški pisarni namreč menijo, da tožba ni podprta z "odločilnimi dejstvi" in da torej "ne vsebuje materialnih predpostavk" za izdajo sodbe.

Joras je 11. novembra 2004 prek odvetnika Danijela Starmana na Okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini nekdanjih pet milijonov tolarjev oziroma današnjih 20.864,63 evra.

Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini 2 tisoč evrov.

"Norček v funkciji nekoga drugega"
Vzrok za tožbo so bile Mesićeve izjave iz avgusta 2004, ko je dejal, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo".

Če želi Joras "živeti v drugi državi", pa ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

To je takrat še hrvaški predsednik dejal, potem ko je Joras, ki živi na spornem delu meje ob Dragonji, s tramovi protestno oviral promet na mostu čez reko, ker mu hrvaški cariniki niso dovolili s tovornjakom na dom prepeljati gradbenega lesa. Proti njegovim trem kolegom, ki so mu nato pomagali pri nošenju lesa, so sprožili postopek, les pa zasegli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.