Slovenija
37 ogledov

Primer Ranc: Zmaga resnice

RancZ_1796486 Žurnal24 main
Tomaž Ranc je tožil državo zaradi nezakonite pridobitve izpiska klicev na njegov mobitel in zmagal.

Vrhovno sodišče je odločilo, da je sedanji odgovorni urednik Večera Tomaž Ranc, nekdanji novinar RTV Slovenija, upravičen do odškodnine v tožbi zoper državo, ker je policija leta 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na njegov mobilni telefon. Ranc odločitev vrhovnega sodišča komentira z besedami, da je "zmagala resnica". Sodba vrhovnega sodišča je po njegovih besedah pomembno sporočilo državi, naj nikdar ne posega nezakonito v poklicne in osebne pravice novinarjev in drugih državljanov in tako zlorablja policijska pooblastila.

Ranc opozarja, da je šlo kar za trikratno zlorabo. Pojasnjuje, da so ga nadzirali tako neupravičeno kot nezakonito, kar je ves čas trdil, tretja zloraba pa je zloraba preiskovalnega sodnika, ki je izdal odredbo za nazaj.

"Sploh pa je sramota za državo, da je nadzirala novinarja, ki je poročal o resnici, in sicer, da na Viču in Holmcu med osamosvojitveno vojno leta 1991 ni bilo vojnih hudodelstev ali ropanja," še poudarja Ranc. Dodaja, da gre za zmago novinarstva proti državi, in upa, da bo prispevala k dvigu demokratičnih standardov v Sloveniji.

Sporni prispevki
Ranc je konec leta 1998 in na začetku leta 1999 pripravil vrsto prispevkov o aferi Vič – Holmec. Ker je ob tem javno povedal, kdo z ministrstva za notranje zadeve naj bi bil vpleten v afero, so ga kriminalisti osumili izdaje uradne skrivnosti in si, da bi ugotovili, od kod dobiva informacije, pridobili tudi spisek njegovih telefonskih pogovorov.

Sum je padel na kriminalista Draga Kosa in Romana Praha, ki naj bi podatke dobila nezakonito. Vendar je bila kazenska ovadba zoper kriminalista po opravljenih posameznih preiskovalnih dejanjih pozneje zavržena. Ranc pa je zoper državo sprožil civilni postopek.

Končna razsodba
Okrožno sodišče v Ljubljani je presodilo v prid Ranca, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v vnovično sojenje. Vnovična razsodba prvostopenjskega sodišča je bila enaka prvi, sodišče mu je dosodilo takratnih 700.000 tolarjev odškodnine, a je višje sodišče sodbo spremenilo v Rančevo škodo, je povzel njegov odvetnik Rok Čeferin. Vrhovno sodišče pa je zdaj dokončno sprejelo odločitev v Rančevo korist.

Rancu je priznana odškodnina v višini, kot mu jo je prvostopenjsko sodišče priznalo že pred leti, to je takratnih 700.000 tolarjev (2921 evrov) z obrestmi. Pri tem po Čeferinovih besedah za nasprotno stranko ni več nikakršne možnosti pritožbe.

Kos presenečen nad sodbo
Kos, danes predsednik komisije za preprečevanje korupcije, je z velikim presenečenjem prebral sodbo, ki je v nasprotju z načelnim pravnim mnenjem istega sodišča iz leta 1996 in v nasprotju z ustaljeno sodno prakso, ki je veljala do leta 2004. Kos je bil oproščen kakršnekoli individualne odgovornosti že leta 1999, zato sodba zanj nima vpliva. Tudi Čeferin je pojasnil, da se odločitev ne razteza na pravni položaj omenjenih takratnih kriminalistov. Ranc se je odločil, da bo tožil državo, ker sta kriminalista delala zanjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.