Slovenija
23 ogledov

Primer Satex zastaral decembra lani

aFERA SATEX Daša Purgaj
Primer Satex je zastaral 3. decembra lani, je odločil senat mariborskega sodišča pod vodstvom Barbare Debevec.

Mariborsko višje sodišče je za danes sklicalo narok, na katerem je odločalo o pritožbi tožilstva na lanske oprostilne sodbe okrožnega sodišča zoper obtožene v zadevi Satex. Senat pod vodstvom Barbare Debevec je pri tem ugotovil, da je omenjeni primer absolutno zastaral 3. decembra lani, zato bo zadevo s pisno obrazložitvijo dokončno zaključil.

Višje sodišče je kljub ugovorom obrambe pritožbo višjega državnega tožilstva sprejelo v obravnavo, a je na današnjem naroku sodnica poročevalka pojasnila, kako je prišlo do izračuna dneva zastaranja.

Sodišče je pri tem upoštevalo določbo, da zadeva zastara dve leti po razveljavitvi pravnomočne sodbe, vendar je menilo, da je pri tem treba upoštevati dejstvo, da so bili obtoženi iz različnih razlogov za sodne organe večkrat nedosegljivi.

Zagovornik prvoobtoženega Boruta Rataja Emil Zakonjšek se z ugotovitvami sodišča tudi tokrat ni strinjal, saj je vztrajal, da je primer zastaral 18. novembra 2010. Zaradi omenjenega dejstva je od višjega sodišča pričakoval ne le zavrnitev pritožbe tožilstva, pač pa zavrženje sodbe zaradi zastaranja. Sodba na okrožnem sodišču je bila sicer izrečena 10. oktobra lani, medtem ko je bila pritožba na višje sodišče vložena 21. decembra lani, ko je primer torej že zastaral tudi po mnenju višjega sodišča.

Zagovorniki obtoženih Rataja, Mladena Kerina in Tomislava Ajdiča so ob tem danes poudarili, da bi se moralo višje sodišče bolj natančno opredeliti do odločbe ustavnega sodišča, pa tudi do napotil vrhovnega sodišča tožilstvu, ki pa teh napotil ni najbolj upoštevalo. "Če smo že imeli neke ljudi 14 let v postopku, bi vsaj lahko rešili nekatera vprašanja za prihodnjo sodno prakso," je dejal odvetnik Stojan Zdolšek.

Višji tožilec Zoran Klinc je po koncu naroka pojasnil, da so pritožbo vložili zaradi ugotovitve dejanskega stanja, kar je sodišče podprlo, podrobnosti pa ni želel komentirati. Glede zastaralnega roka je dejal, da je bilo odločanje o tem v pristojnosti sodišča, sam pa meni, da je bila v tej fazi odločitev sodišča pravilna.

Komentarjev 7
  • Veteran 21:43 10.februar 2012.

    So pa sodišča in tožilstva zelo dosledna pri reševanju obrobnih nepomembnih zadev malih ljudi, da se lahko na ves glas hvalijo kako dosegajo normo. Sodnikom pobrati trajni mandat saj niso vsi sposobni pa tudi korupcije je vedno več med njimi.

  • Trsten 16:32 10.februar 2012.

    In ta banda nesposobna nam krade davkoplačevalski denar za nedelo.

  • McBobo 14:36 10.februar 2012.

    Ta država ni vredna pol piz... slane vode.