Slovenija
18 ogledov

"Primerjajo nas z Indijo"

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Z radikalnejšo pokojninsko reformo in radikalnejšimi posegi za večjo fleksibilnost trga dela ter racionalizacijo šolstva, kot jih vidi OECD, se v svobodnih sindikatih ne strinjajo. "Pahnili nas bodo v še večjo revščino."

"Na ministrstvu (Ministrstvo za razvoj in evropske zadeve), predvsem Mitja  Gaspari, pričakujejo sprejem nekih kritik, ki so priporočilo OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj). Dejstvo je, da so priporočila pripravile naše službe, celo s popravki, in jih poslale OECD. Gre za čisto neoliberalen pogled, kako v Sloveniji 'popraviti' določena področja, po drugi strani pa pišejo tisto, kar že vsi vemo," je pred današnjim srečanjem z novinarji za zurnal24.poročilo OECD komentiral Ladislav Rožič, izvršni sekretar za ekonomsko področje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

 

"V Sloveniji potrebujemo korenite in tudi hitre reforme, s katerimi bomo ustvarili nova delovna mesta, pospešili razvoj, izvoz in tudi višjo pravno varnost, vendar pa potrebujemo tudi hitre in kratkoročne rešitve, s katerimi bi morali pomagati gospodarstvu," je povedal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

Nemško-francoski predlogi se med drugim nanašajo na opustitev plačne indeksacije, medsebojno priznavanje poklicnih kvalifikacij, oblikovanje skupne osnove za davek na podjetja, usklajevanje pokojninskih sistemov, ustanovitev nacionalnih načrtov za reševanje bančnih kriz in vzpostavitev zakonodajnih ukrepov, ki bodo pripomogli k doslednim fiskalnim politikam držav prek tako imenovanega alarmnega mehanizma za dolg.

Nadzor v podjetjih da, hitra prodaja ne
Da je potrebna večja transparentnost in nadzor nad upravljanjem podjetij z državnim lastništvom in da je treba iz upravljanja izločiti dnevno politiko, se Rožič strinja, nasprotuje pa temu, da se podjetja prodajajo "z lahkoto" in da jih tujci odkupujejo pod ceno.

Še strožji pokojninski sistem in nižje plače
Glede pokojninske reforme organizacija OECD v poročilu ugotavlja, da ta ni vzdržna do leta 2060 in bi morala biti še temeljitejša.

"Ocene OECD, ki so bile predstavljene v preteklem tednu, so povsem realne, oziroma poznavajoč razmere v konkretnih sektorjih slovenskega gospodarstva, na GZS ocenjujemo, da so razmere celo bolj resne. In če nič ne naredimo in spremenimo, kot to predlagajo sindikati, bodo posledice za gospodarski in socialni razvoj Slovenije izjemno negativne," je povedal Samo Hribar Milič. 

"OECD predlaga dvostopenjski pristop k pokojninskemu sistemu, torej da bi bil v drugem delu sistem še bolj strog. To pomeni najprej izenačitev moških in ženskih, večje maluse in podaljšanje starosti. Mislim, da ti ljudje ne poznajo razmer v državi in so jim zadeve plasirali z naših ministrstev ... po drugi strani pa pravijo, da so pokojnine in plače preveč velikodušne ... jaz ne vem, ljudje živijo na robu ... čigave plače so velikodušne in čigava članarina je preveč velikodušna?" se je ob tem vprašal Rožič.

 

Sindikati nasprotujejo predlogom o opustitvi indeksacije plač z inflacijo in usklajevanju pokojninskih sistemov. Dušan Semolič pravi, da gre za realno znižanje plač in napad na standard zaposlenih. Obenem bi to po njegovem pomenilo tudi suspenz kolektivnih pogodb, ki v Sloveniji ščitijo realno vrednost plač.

Problem je po njegovem tudi znižanje višine minimalne plače glede na sedanjo vrednost plače. "Minimalna plača je neka kategorija, ki varuje revščino. V bistvu nas hoče to poročilo vrniti nazaj v revščino, in ne razumem, kaj bodo imeli od tega."

"Primerjajo nas z Indijo"
"Po priporočilih OECD bi pri nas morali omiliti varovanje zaposlitve, potrebovali bi več fleksibilnosti na tem področju. Več naj bi bilo odpuščanja, nobene zaposlitve za nedoločen čas in podobno ... mislim, da so to zadeve, ki so nerazumljive, in nas primerjajo z Indijo – mi pa nismo ne Indija ne Brazilija," je še dejal Rožič, ki ima tudi več pomislekov o spremembah oziroma ukinitvah, ki jih predlagajo v šolstvu.

Podrobneje bo svoja stališča predstavil na današnji novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Več o radikalnejših reformah in šolninah lahko preberete tudi na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.