Slovenija
6807 ogledov

Primerjamo slovenska odškodninska podjetja – kdo se je najbolje odrezal?

otrok nesreča Profimedia
Če ste bili kdaj udeleženi v prometni nesreči, se poškodovali pri delu ali pa na javnih površinah oziroma, ste zagotovo že slišali za odškodninska podjetja. Njihova naloga je, da vam svetujejo, kako lahko pridete do odškodnine, ki vam v marsikaterem primeru tudi zakonsko pripada.

V Sloveniji je bilo leta 2019 18.861 prometnih nesreč, od tega se jih je 6.025 končalo s telesnimi poškodbami ali smrtjo. Poleg tega je bilo leta 2019 prijavljenih 18.528 nezgod pri delu, invalidske komisije so izdale 396 mnenj o invalidnosti zaradi poškodb pri delu, ZZZS pa je prijavil tudi 17 primerov poklicnih bolezni. Število poklicnih bolezni je najverjetneje mnogo višje, saj so pri Interdisciplinarni komisiji za odpravljanje posledic dela z azbestom leta 2019 identificirali kar 44 primerov azbestnih poklicnih bolezni.

Prometna nesreča | Avtor: Profimedia Profimedia

Če torej pogledamo statistiko leta 2019, nam je jasno, da se bo marsikdo tekom življenja znašel v položaju, ko bo potreboval pomoč pri izpolnjevanju odškodninskega zahtevka. Le tako bomo namreč lahko dobili povrnjen vsaj del stroškov, ki jih tovrstne poškodbe in bolezni povzročijo.

Pri nas se z odškodninskimi zahtevki ukvarja pet večjih odškodninskih podjetij. To so Poravnava d.o.o., Visoka odškodnina Planinšec, Snežič Branko s.p., Ambicija d.o.o. in Justicija d.o.o. V nadaljevanju bomo primerjali teh pet podjetij, področja, ki jih pokrivajo ter primerjali njihovo poslovno uspešnost.

S čem se odškodninska podjetja pravzaprav ukvarjajo?

Roke rokovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko slišimo besedo odškodnina, najpogosteje pomislimo na odškodnino po prometni ali delovni nesreči. Odškodninska podjetja pa pokrivajo še druga področja. Poravnava d.o.o. tako na primer poleg prometnih nesreč ter poškodb na delovnem mestu in javnih mestih pokriva še osebne stečaje, dnevne odškodnine, v primerih, ko zavarovalnice ne izplačajo celotnih odškodnin iz naslova nezgodnih zavarovanj, ter stečaje podjetij. Zaposlene imajo izkušene pravnike, svojim strankam nudijo jamstvo za izplačilo priznane odškodnine ter so strankam na voljo 24 ur na dan.

Preostala odškodninska podjetja se predvsem osredotočajo na odškodnine v primerih prometnih nesreč, poškodb pri delu in poškodb na javnih mestih. Razen Visoke odškodnine Planinšec, imajo preostala podjetja tudi zelo omejeno prisotnost na spletu.

Kakšen promet so posamezna odškodninska podjetja imela v letu 2019?

Če pogledamo čiste prihodne od prodaje, je v letu 2019 najbolje šlo odškodninskemu podjetju Poravnava d.o.o. V lanskem letu so imeli namreč kar 708.475,57 € prihodkov od prodaje, plačali so 9.798,78 € davka od dobička ter ob koncu finančnega leta imeli za 42.055,99 € čistega dobička. Vse številke so po podatkih, dostopnih na AJPES-u.

Poravnava d.o.o. | Avtor: Čisti prihodki od prodaje Čisti prihodki od prodaje

Takoj za njimi po uspešnosti so pri podjetju Visoka odškodnina Planinšec, kjer so imeli 130.126,36 € čistih prihodkov od prodaje, plačali so 709,84 € davka od dobička ter imeli 1.948,69 € čistega dobička. Snežič Branko s.p. sledi Visoki odškodnini Planinšec z 89.905,15 € prihodki in 6.668,94 € čistega dobička. Ambicija d.o.o. je imela prihodkov za 64.388,41 €, davek od dobička v višini 1.144,83 € in čistega dobička za 1.144,83 €. Slabše se je odrezalo podjetje Justicija d.o.o., ki je imela prihodkov za 31.318,13 €, leto pa končala z izgubo -548,26 €.

Poravnava d.o.o. | Avtor: Davek od dobička, čisti dobiček Davek od dobička, čisti dobiček

Velikost podjetja: povprečno število zaposlenih in število poslovnih enot

Na podlagi podatkov AJPES-a in bizi.si, smo si tudi ogledali velikost posameznih odškodninskih podjetij. Najvišje povprečno število zaposlenih v letu 2019, je imela Poravnava d.o.o. s kar 14,65 zaposlenega, sledila jim je Visoka odškodnina Planinšec z dvema zaposlenima ter Snežič Branko s.p. in Justicija d.o.o. s po enim zaposlenim. Ambicija d.o.o. v AJPES-u nima zabeleženega nobenega zaposlenega.

Podoben trend vidimo tudi pri številu poslovnih enot, zabeleženih na bizi.si. Poravnava d.o.o. ima za svoje uporabnike na voljo kar 10 poslovnih enot v vseh večjih slovenskih mestih, Visoka odškodnina Planinšec ima 4 poslovne enote, Snežič Branko s.p. pa 2. Ambicija d.o.o. in Justicija d.o.o. na bizi.si nimata zabeleženih poslovnih enot.

Poravnava d.o.o. | Avtor: Število zaposlenih in število poslovnih enot Število zaposlenih in število poslovnih enot

Kaj pa pravijo profesionalci?

Poglejmo še bonitetne ocene. Pri bizi.si bonitetne ocene sestavljata dva dela. Prva, dinamična ocena je podana na podlagi razpoložljivih poslovnih podatkov, dnevnega stanja na TRR in morebitnih insolventnostnih postopkov. Drugi del ocene je finančna ocena za leto 2019. Narejena je na podlagi financ zadnjih treh let. Najvišja bonitetna ocena pri bizi.si je 100. Poleg tega bizi.si doda še barvno lestvico, ki nakazuje trend poslovanja podjetja. 

Če torej poleg zgornjih podatkov upoštevamo še bonitetno oceno na bizi.si, se je najbolj pogosto na najvišja mesta uvrščalo podjetje Poravnava d.o.o. Tudi pri bonitetnih ocenah je Poravnava d.o.o. z oceno 82 takoj za prvouvrščeno Ambicijo d.o.o. z oceno 87. Poravnava d.o.o. je sicer leto 2019 zaključila slabše kot 2018, a je kljub temu po mnenju bizi.si zaslužila dobro oceno. Slabše so jo odnesli Snežič Branko s.p., z bonitetno oceno 37, Justicija d.o.o., z bonitetno oceno 18, na zadnjem mestu pa je Visoka odškodnina Planinšec, z bonitetno oceno 13.

Poravnava d.o.o. | Avtor: Bonitetna ocena Bonitetna ocena

Komu torej gre najbolj zaupati?

Če se nam kdaj kaj pripeti, se bomo morali odločiti, kateremu od odškodninskih podjetij najbolj zaupamo. V primerih nezgod ali nesreč tako na osebnem kot na poslovnem področju je namreč pomembno, da se lahko zanesemo na podjetje, v katerega roke prepuščamo svojo finančno usodo.

Ko pride do nesreče se moramo posvetiti sebi in svojemu okrevanju, ne pa da nas poleg našega fizičnega zdravja mora skrbeti še izpad financ in finančno blagostanje. Zavarovalnice v takih primerih ne delujejo vedno v našo korist, zato se moramo zanesti na odškodninska podjetja kot je Poravnava d.o.o., ki že 18 let svojim strankam lajša finančno okrevanje po poškodbah in nesrečah.