Slovenija
40 ogledov

Primerjava kvalifikacij urejena z zakonom

Slovenija 24.03.13, diplomsko delo, diploma, plagiatorstvo, studenti, studij, fo Žurnal24 main
Sistem ravni izobrazbe bo omogočil primerljivost slovenskih in tujih kvalifikacij.

"Gre za pomembno orodje, ki povezuje izobraževanje in trg dela, zagotovilo pa bo primerljivost slovenskih kvalifikacij s tistimi v drugih državah EU," je na novinarski konferenci po seji vlade, ki je dokument pripravila za obravnavo v državnem zboru, povedala resorna ministrica Maja Makovec Brenčič.

Predlog zakona o slovenskem ogrodju kvalifikacij zagotavlja transparentnost pri razvrščanju kvalifikacij, delodajalcem omogoča pregled kvalifikacij ter njihovo primerljivost pri nas in v EU. "Moramo biti primerljivi in lahko primerjani z različnimi sistemi kvalifikacij, ki veljajo v EU," je poudarila ministrica.

Deset ravni izobrazbe

Evropska direktiva sicer predvideva osem ravni izobrazbe, slovensko ogrodje pa 10 ravni. Kot je dejala Makovec Brenčičeva, so srednješolsko izobraževanje razdelili na dve ravni, četrta za poklicno izobrazbo ter peta za srednjo strokovno ter splošno izobrazbo.

Tudi visokošolsko izobraževanje so razdelili na dve ravni, tisti, ki so še pred bolonjsko reformo pridobili magisterij znanosti ali doktorat, so uvrščeni na deveto in deseto raven.

Kaj bo na spričevalu

Sistem predvideva, da bo na spričevalu, diplomi oz. certifikatu navedena tako raven slovenskega ogrodja kvalifikacij kot tudi raven evropskega ogrodja.

Za visokošolske kvalifikacije pa bo navedena tudi raven evropskega referenčnega ogrodja, ki povezuje nacionalna ogrodja visokošolskih kvalifikacij.

Komentarjev 1
  • Janez_53 08:53 09.oktober 2015.

    In če je v EU (hudiča, kaj nismo tudi mi EU???) dovolj osem ravni izobrazbe, jih moramo mi imeti deset!!! Zakaj bi bilo enostavno, če se da zakomplicirati!