Slovenija
309 ogledov

Primerjava plačil upraviteljem stanovanj

Lastništvo etažne lastnine oziroma stanovanj lahko lastniki v zemljiško knjigo v Žurnal24 main
Stroški upravljanja, obratovanja in vodenja rezervnega sklada so pri upravljalcih različni. Primerjali smo plačila upraviteljem stanovanj.

Na nas se je obrnil bralec (njegovo ime hranimo v uredništvu), ki je izjemno nezadovoljen s svojim upraviteljem stanovanja: “Razmišljamo, da bi ga zamenjali, a je nemogoče izvedeti in primerjati, kateri upravljalec je najugodnejši. V bloku nimamo sklenjene pogodbe o upravljanju in slišal sem, da mi ni treba plačevati storitev upravniku.”

Cena odvisna od  stavbe

Jelka Zavratnik iz podjetja City MB pojasnjuje: “Cene storitev so različne in odvisne od lokacije objekta, naprav, ki jih objekt vsebuje, števila etažnih lastnikov, kvadrature, stanja objekta. Za vsak objekt naredimo podrobni posnetek stanja in na osnovi tega izdelamo ponudbo.” Bolj natančni so bili v podjetju Uprastan: “Stroškov obratovanja ne zaračunavamo dodatno, saj so zajeti že v osnovni ceni storitev upravljanja, ki pa je odvisna od specifike stavbe. Za vodenje RS pa zaračunavamo 1,20 evra z DDV na stanovanjsko enoto,” razlaga direktorica Zdenka Fleisinger.

Majhen je ugodnejši

Direktor Staninvesta Borut Maister je natančen: “Cena upravljanja in obratovanja je po novem med 10 in 19 centov na kvadratni meter plus DDV. Ampak v isti hiši je cena na kvadratni meter enaka. Cena za vodenje rezervnega sklada pa je enotna – 1,27 evra z DDV.” Obrnili pa smo se še na zelo majhnega upravljalca, podjetje Viktori. “Tudi mi imamo upravljanje in obratovanje zajeto v eni ceni, ki je 0,13 evra z DDV na kvadratni meter. Pri vodenju rezervnega sklada pa zaračunavamo samo dejanski strošek banke,” pravi direktor Branko Padjan.

Plačilo brez pogodbe
Maister še pojasnjuje, da je plačilo storitev upravljanja nujno, tudi brez pogodbe: ˝Če opravimo upravniško storitev, jo zaračunamo in nam večina etažnih lastnikov to plača. S tem priznavajo naše pravno razmerje, da smo upravnik hiše.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.