Slovenija
15 ogledov

Primorce zebe bolj kot Gorenjce

Na Primorskem bo pihala močna burja, tako da bo učinek mraza tudi do dvajset sto Žurnal24 main
V južni, osrednji in tudi v vzhodni Sloveniji lahko v soboto zapade tudi do 20 centimetrov snega. Na Primorskem bo pihala močna burja, tako da bo učinek mraza tudi do dvajset stopinj pod ničlo.
Vse o vremenu na našem vremenskem portalu.

Glede na to, da bo jutri izredno mrzlo po celi Sloveniji, ter da bo burja na Primorskem na izpostavljenih mestih v sunkih lahko presegla hitrost 100 kilometrov na uro, smo dežurnega meteorologa povprašali o učinku mraza na človeško telo, če je prisoten močan veter.

“Če vzamemo konstantno hitrost vetra 50 km/h in je temperatura okoli štiri stopinje pod ničlo je občutena temperatura okoli -14 stopinj Celzija. Pri tem seveda upoštevamo dejstvo, da voda iz kože izhlapeva zaradi vetra,“ je dejal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje in dodal, da se pri izračunu t.i. indeksa wind-chill upošteva povprečna hitrost vetra, temperatura in vlažnost.

Snežilo bo tudi ob morju
Na Agenciji za okolje RS so dodali, da bo začelo snežiti v soboto zjutraj. "V severni Sloveniji lahko jutri zapade od pet do deset centimetrov, medtem ko lahko južno Slovenijo pokrije od deset do dvajset centimetrov debela snežna odeja. Sneženje bo proti večeru popolnoma prenehalo," je še dejal Gregorčič.

Toplo se oblecite!
Ob tem ne pozabite na topla oblačila, saj bodo najnižje jutranje temperature med -12 in -6 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa med -9 in -4 stopinj Celzija.

Nevarnost plime

Zaradi predvidenega južnega vetra v srednjem Jadranu in znižanega zračnega pritiska bo v soboto ob slovenski obali povišano plimovanje morja.

Predvidoma med 9 in 11 uro lahko gladina morja na mereografski postaji v Kopru doseže višino 300 centimetrov in ob tem poplavi najnižje dele obale.

Hitrost burje do 90 km/h
V soboto bo burja na Primorskem čez dan v izpostavljenih legah v sunkih spet presegala hitrost 90 kilometrov na uro. Burja bo lahko delala tudi snežne zamete. Zlasti previdni bodite na primorskih cestah.

V nedeljo bo precej jasno in mrzlo, le po nekaterih nižinah bo zjutraj še megla. Burja na Primorskem bo ponehala.

Za božič dež in toplo
Proti koncu prihodnjega tedna pa lahko, kot so povedali na Arsu, pričakujemo toplejše vreme.

Tako bo že v ponedeljek v severovzhodni Sloveniji sončno, drugod pa se bo od zahoda pooblačilo.  Zapihal bo jugozahodnik, mraz pa bo popuščal.

Od torka naprej bo tako vsak dan topleje, tako da bo božič prej deževen kot zasnežen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.