Slovenija
26 ogledov

Primorci kurijo, gasilci gasijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaradi suhega vremena in suhe trave nevarnost požarov na prostem. Med 12. in 15. uro samo v okolici Ilirske Bistrice štirje požari na prostem.

"Prišel je čas čiščenja travnikov. Ljudje zakurijo, veter potegne in požar je tu," je povedal dežurni v ljubljanskem centru za zaščito in reševanje in potrdil, da v zadnjih dneh beležijo večje število požarov v naravi. "V 99 odstotkih gre v teh primerih za neprevidnost."

Največ poročil o požarih prihaja s Primorske, nekaj tudi iz okolice Ljubljane. Samo na področju občine Ilirska Bistrica je danes popoldne po podatkih uprave za zaščito in reševanje zagorelo štirikrat. Okoli 12. ure se je vnelo pol hektarja travnate površine, grmičevja in nizkih borovcev na poligonu vadbišča slovenske vojske. Nekaj čez 13. je gorela trava v naselju Podsternje, med 14. in 15. uro pa še v Zarečju in Selcah. 

Prepovedi kurjenja na prostem na upravi za zdaj še niso izdali, opozarjajo pa, da je zaradi suhega vremena in suhe trave povečana nevarnost požarov. "Padavine, ki bodo, če bodo, bodo v manjšem obsegu, zato ne bodo omilile situacije," pojasnjuje dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje in prostor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.