Slovenija
16509 ogledov

Primorska: Dva mrtva v nesreči, to je zapis gospe, ki ju je pokopala

Pokopališče Profimedias
"Tiho sem opazovala krike sorodnikov in njihove težke solze," je zapisala.

Prejšnji teden se je na primorski avtocesti zgodila prometna nesreča, s tragičnim izidom.

"Voznik, ki je v svojem avtomobilu tihotapil 8 migrantov iz Sirije, se ni obremenjeval z varnostjo in odgovornostjo. Vsi trije fantje stari 19 in 20 let, ki so bili v prtljažniku so utrpeli hude poškodbe, dva sta umrla, tretji se še bori za življenje," je zapisala humanitarka Faila Pašić iz jeseniškega društva Up in dodala, da je na Brniku sprejela družinske člane fantov, jih odpeljala v mrtvašnico, na policijo, v bolnico, kjer jim niso dali spodbudnih novic, na Inštitut sodne medicine, v azilni dom na srečanje s preživelimi. 

"Uredila sem vso potrebno dokumentacijo za pogreb in tiho opazovala krike sorodnikov in njihove težke solze," je še zapisala.

begunci, gorica, jesenice, faila pašić | Avtor: Nebojša Tejić Nebojša Tejić
"Ko sem se pogovarjala z mamico enega izmed umrlih, mi je dejala: 'Naj gre na pot, naj uide smrti, ki kosi po Siriji.' Njen otrok pa je umrl pri nas, na Brezovici, v izredno nepošteni in grozljivi smrti. Pokopan bo na Žalah, kjer sem prevzela vso odgovornost za najem grobov in pogreb, ki ga bo opravila Islamska skupnost popolnoma brezplačno, saj je transport umrlih v Sirijo nemogoč," je srečanje s starši pokojnih fantov opisala Pašićeva in dodala: "Smrt, ki je del življenja, nastavi duhovne poškodbe, ki se nikoli ne zacelijo. Bolijo, kričijo. Od kod izvirajo solze? Besede ne tolažijo. Tolažijo odnosi."

Ko so jo sorodniki umrlih fantov vprašali, kako naj se oddolžijo, je dejala: 'Ko umrem, pridite na moj pogreb.'

"Hvala Policiji, gasilcem, zdravnikom in tistemu, ki je priklical pomoč. Za resnico, ki smo jo dozoreli. Tihotapljenje ljudi je kriza človeštva. Strahovi, stiske, hrepenenja in lažna upanja, ki jih obljubljajo tihotapci. Ne odpustite jim," sklene Pašićeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • wolf.ata 17:17 02.december 2019.

    saj bi lahko ostali v Turčiji,Bolgariji,Grčiji,prvi varni državi,pa s papirji,ne na črno,kjer se mogoče skrivajo med njimi tudi teroristi,pa saj ni vojne v celi Siriji,kaj pa prehodi na črno vseh ostalih,kjer ni vojne,pridejo naj z papirji,vizo,če je odobreno,zakaj pa ne ...prikaži več pridejo Kristjani z družinami,kjer jih muslimani koljejo,mogoče tile bežijo zaradi drugih stvari,pa tile v centrih pri nas naj delajo za hrano,posteljo itd.,greznice naj čistijo itd.,saj šol tako nima skoraj nobeden

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:49 02.december 2019.

    Očitno je naveza "bratov" z znanjem in razumevanjem naukov v knjigi,ki se bere kontra,zelo močna in imajo pri nas "tihe" pomagače v "humanitarnih" društvih in "humanitarcih"?

  • leon69 15:18 02.december 2019.

    Torej komunikacija med sirskimi in slovenskimi muslimani brezhibno deluje in ni bil problem poklicati svojcev, ki so glej ga zlomka nemudoma prileteli na Brnik. Policija pa se naslanja le na izjave migrantov, katerim ne uspe preboj na zahod in so ...prikaži večo vsi do zadnjega brez kakršnihkoli osebnih dokumentov. Očitno migrantska naveza deluje mnogo bolje od naše vohunske speče sove.