Slovenija
23 ogledov

Prinesite vedra in lopate

Ekologi brez meja bodo do naslednjega leta vzpostavili infrastrukturo z drugimi Žurnal24 main
Poplave. Pretoki rek se bodo v večjem delu države ob koncu tedna znova povečali, opozarjajo na agenciji za okolje.

Pomoč. Kdor želi z delom pomagati prizadetim v poplavah, naj se obrne na občinski krizni štab ali pa na izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), pravi Boris Plavšič z Rdečega križa Slovenije. Po njegovem mnenju je najbolj potrebna pomoč pri čiščenju. “Prostovoljci naj s sabo prinesejo pripomočke, kot so lopate, metle in vedra, da bodo samozadostni,” svetuje in dodaja, naj se v dvomih obrnejo na občino ali URSZR.

Prej pokličite službe

Po seji vlade
Številke. V proračunu je pripravljenih 18 milijonov evrov za sanacijo škode, je včeraj dejal premier Borut Pahor. Ljudje lahko pomoč pričakujejo v roku petih, šestih mesecev. Po besedah Uroša Kreka z obrambnega ministrstva je bilo ogroženih 11.500 ljudi, poškodovanih pa okoli osem tisoč objektov.

Dodatno pomoč morda potrebujejo v občinah Ljubljana, Krško, Brežice, Grosuplje, Logatec, Zagorje, Ajdovščina, Laško, Litija in Koper. “Preden se kamorkoli odpeljete, pa pokličite pristojno službo,” opozarja Plavšič.

“Letos se pri pomoči po poplavah angažiramo kot posamezniki, kot društvo žal še ne,” je dejala Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja, ki je organiziralo akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Računa, da bodo do leta 2011 vzpostavili povezljivo infrastrukturo v navezi z drugimi prostovoljnimi organizacijami v Sloveniji za pomoč ob morebitnih naravnih katastrofah.

Spet poplave
Od jutri popoldne do sobote zvečer bo v zahodni Sloveniji padlo od 50 do 100, v osrednji Sloveniji pa od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Tako nam je povedal meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Branko Gregorčič. Na vzhodu bo padavin manj.

“Pretoki rek se bodo v večjem delu države ob predvidenih padavinah znova povečali,” so opozorili na Arsu. V noči na soboto pričakujemo vnovičen porast rek na območju slovenske Istre in Polhograjskega hribovja. Povečala se bosta pretoka Gradaščice in Poljanske Sore. “Ob močnih nalivih so možni premeščanja in nanosi zemljin,” so sklenili. Ali bo Gradaščica znova poplavljala ljubljanski Vič, hidrolog z Arsa Janez Polajnar ni napovedal, možnosti pa ni izključil. Skoraj gotovo se bo znova dvigala gladina na ljubljanskem Barju.

Brez  svetoval Srečko Šestan, direktor urada za preventivne in operativne zadeve v URSZR. Po njegovih besedah je nemogoče napovedati območja, na katerih bo vpliv padavin in s tem vodotokov povzročil takšna stanja.

Danes so bila po podatkih URSZR še poplavljena območja v ljubljanski in dobrepoljski občini ter vaseh Retje in Travnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.