Slovenija
42 ogledov

Pripasan, a vseeno kaznovan?

Kazen za neuporabo varnostnega pasu znaša 120 evrov. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Bralec: Bil sem pripet s pasom, a sem vseeno dobil kazen. Policija: Če meni, da so bile kršene pravice, se lahko pritoži.

Na nas se je obrnil bralec, ki trdi, da so ga policisti oglobili, čeprav prekrška ni storil. Nedavno se je peljal na relaciji od Tržiča proti Ljubelju. Ustavili so ga policisti in ga "obtožili", da ni bil privezan. "Vedno se privežem, tudi če se samo vozim po dvorišču, to storim avtomatično," pa to, da ne bi uporabljal varnostnega pasu, zanika bralec.

V pogovoru z znanci pa je bralec ugotovil, da ni edini, ki naj bi se mu pripetilo kaj takega. Tako naj bi enemu od njegovih znancev na pritožbo na plačilni nalog odgovorili, da imajo veliko takih pritožb, on pa da naj kar plača kazen, sicer bo sledil rubež.

Lahko zahteva sodno varstvo
"Če bralec meni, da so mu bile s policistovim dejanjem
kršene pravice ali svoboščine, se lahko v 30 dneh od trenutka, ko
je izvedel za kršitev, pritoži na ministrstvo ali policijo,"
pa odgovarja Boštjan Glavič, vodja službe direktorja Policijske uprave Kranj. Pojasnjuje, da se lahko vloži zahteva za sodno varstvo.

Na PP Kranj (policisti te postaje so primer obravnavali) imajo po Glavičevih besedah glede na veliko število postopkov in represivnih ukrepov
zelo majhno število zahtev za sodno varstvo, "predvsem pa kar se tiče
uporabe varnostnega pasu, lahko trdimo, da je ta številka zanemarljiva".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.