Slovenija
56 ogledov

"Pripojitev, ne združitev!"

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Projekt Libra. Na treh policijskih upravah, ki se ukinjajo, policisti že obveščeni o premestitvah. Protest. Premestitve brez razgovorov in upoštevanja izkušenj, pravijo kriminalisti.

Policija. “Jasno je, da pri projektu Libra ne gre za združitev, ampak pripojitev brez možnosti vplivanja. Zaradi tega je več delavcev odločenih, da zapustijo policijske vrste,” piše v pismu, ki ga bo prejel generalni direktor policije Janko Goršek in so ga podpisali zaposleni na oddelku za gospodarski kriminal (OGK) v Krškem.

Projekt Libra
• Združevanje. Kot predvideva projekt Libra, ki so ga pripravili na generalni policijski upravi, se bo PU Krško priključila PU Novo mesto, PU Postojna PU Koper in PU Slovenj Gradec PU Celje. Zaposleni na upravah, ki bodo ukinjene, so za projekt izvedeli iz medijev.

• Argumenti.
Reorganizacija bo končana 1. junija. Njeni glavni cilji so povečanje števila kadrov v operativi, zmanjšanje administracije, večja mobilnost in organizacija policije, ki bo prilagojena varnostnim razmeram v državi.

Na Policijski upravi (PU) Krško in Postojna so bili s premestitvami na nova delovna mesta v sklopu projekta Libra seznanjeni v petek, v Slovenj Gradcu pa včeraj. Odločbe o premestitvah pa naj bi dobili v prihodnjih dneh.

Kriminalisti so razočarani, ker so bile razporeditve v novoustanovljene skupine opravljene brez obljubljenih predhodnih individualnih razgovorov, torej brez upoštevanja interesov, izkušenj in osebnih okoliščin 
zaposlenih.

Eden izmed takih je kriminalist (ime je znano uredništvu), ki se je na krški PU usposabljal in izobraževal za odkrivanje korupcije. Zaradi združitve s PU Novo mesto je premeščen v skupino za  finančno kriminaliteto, čeprav je tam ustanovljena tudi skupina za korupcijo.

Za razgovore jih je preveč
Na OGK Krško dela pet ljudi, štirje kriminalistični inšpektorji specialisti in vodja oddelka. “Naše izkušnje presegajo slovensko povprečje, nekateri se s tem področjem ukvarjajo že več kot 18 let in so sodelovali v številnih najtežjih primerih. Administrativno razporeditev delavcev v posamezne skupine brez predhodnih razgovorov in upoštevanja izkušenj posameznih delavcev in njihovih interesov, brez upoštevanja ustreznega razmerja pri določitvi števila vodstvenih funkcij znotraj novoustanovljenega OGK, razumemo kot nepriznavanje našega uspešnega minulega dela, samoizobraževanja in vsega truda, ki smo ga posamezniki vložili v delo,” še pišejo v pismu Goršku.

Za dobro delo organizacije je treba, seveda v danih možnostih, najprej poskrbeti za zadovoljstvo svojih zaposlenih.
Janko Goršek, generalni direktor policije

Ta odgovarja, da pri tako obsežnih spremembah in toliko prerazporeditvah ni mogoče opravljati individualnih razgovorov.

Le vozili se bodo dlje
Na vprašanje, kako bodo ukrepali, če bodo zaposleni, ki s premestitvami niso zadovoljni, dali odpoved, na generalni policijski upravi odgovarjajo: “Verjamemo, da takih primerov ne bo, saj z reorganizacijo socialni status zaposlenih v policiji ni bistveno prizadet, ni se jim znižala plača, ostali so na enakovrednih delovnih mestih, nekateri se bodo morali le nekoliko dlje voziti na 
delo.”

Sindikat: Ne podpišite!
Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki ga vodi Zoran Petrovič, svoje člane poziva, naj ne podpišejo aneksov k pogodbi o zaposlitvi. Tako namreč odprejo pot za uveljavljanje pravnega varstva, ki ga bodo uveljavili, če bodo ugotovili, da je šlo za nezakonito oškodovanje, pojasnjuje Petrovič in dodaja, da s tem tudi simbolno protestirajo proti ravnanju delodajalca, ki je zaposlene v Krškem o premestitvah seznanjal povsem brezosebno.

INTERVJU:
Anton Dvoršek s fakultete za varnostne vede:
"Manj bo šefov, tajnic in fikusov, policistov pa ne"

Je ukinjanje policijskih uprav smotrno?

Anton Dvor%C5%A1ek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tuje policije, med njimi hrvaška, avstrijska in švicarska, na regionalni ravni nimajo toliko organizacijskih enot, čeprav gre za države, večje od Slovenije. Obseg in kvaliteta kriminala ne govorita v prid temu, da imamo toliko policijskih uprav na regionalni ravni. To ni racionalno in je predrago. Zmanjšanje za tri, štiri ali morda celo pet uprav je z organizacijskega vidika smotrno.

Kakšne bodo prednosti reorganizacije?

Nekaj se bo prihranilo, ker ne bo toliko policijskih šefov in vsega, kar spada zraven: tajnic in fikusov ... Po drugi strani se bo tudi podražilo, ker se bodo morali nekateri voziti dlje.

Ravno ti so najbolj proti ukinitvam domačih uprav.

Logično je, da so tisti, ki se bodo morali voziti dlje, proti ukinjanjem. Reorganizacija bo omogočala večjo specializacijo, to bo gotovo plus, prav tako to, da bo manj administracije. Če seštejemo pluse in minuse, bo plusov gotovo več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.