Slovenija
26 ogledov

Pripombe na osnutek do konca avgusta

010608_delavec_kovinar_istock Žurnal24 main
Predstavniki vlade, delavcev in delodajalcev so sklenili, da se pogajanja o predlogu pokojninske reforme nadaljujejo. Semolič napoveduje referendum.

Osnutek pokojninskega zakona bo po navedbah premierja Boruta Pahorja pripravljen do konca julija. Vlada ga bo nato poslala vsem socialnim partnerjem, ki sodelujejo v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS), ti pa bodo lahko poslali pripombe na besedilo.

Do konca avgusta bo vlada ugotovila, ali je mogoče na podlagi prispelih pripomb delodajalcev in sindikatov upati, da bi nadaljnji dialog lahko prinesel kompromis. "Če bo vlada ocenila, da pripombe ne morejo prinesti kompromisa v razumnem času, bo v začetku septembra sprejela predlog zakona in ga poslala v državni zbor," je napovedal Pahor.

Minister za delo Ivan Svetlik je dejal, da je največje razhajanje s sindikati pri upokojitveni starosti in pokojninski dobi. "Moramo zagotoviti, da bomo lahko v naslednjem obdobju pričakovali zvišanje dejanske upokojitvene starosti za dve do tri leta," je dejal.

Sindikati napovedujejo referendum
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pravi, da vladna stran sindikalnih predlogov ne jemlje dovolj resno. Sindikati tudi po seji opozarjajo, da bodo v primeru sprejetja reforme z zdajšnjo vsebino zahtevali naknadni zakonodajni referendum.

Predstavniki delodajalcev so po seji sveta izrazili nezadovoljstvo nad tem, da priprava reforme ne poteka hitreje. Po besedah generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije Sama Hribarja Miliča je zdaj v pokojninski blagajni velik primanjkljaj in da je treba reformo pripraviti hitreje.

Najbolj trdovratno vprašanje je dolžina pokojninske dobe
Pokojninska reforma ima tri bregove: vlada vztraja pri daljši pokojninski dobi, sindikati pri tri leta krajši pokojninski dobi, delodajalci pa hočejo predvsem dovolj dolgo prehodno obdobje.

Vladna stran predlaga, da se moški lahko za polno pokojnino upokojijo pri 65. in ženske pri 63. letu starosti. Po dopolnjenem predlogu bi brez odbitkov lahko moški polno pokojnino dobili tudi stari 60 let in ženske 58 let, a bi morali imeti moški v tem primeru 43 let pokojninske dobe in ženske 41.

Sindikati ne odstopijo od zahteve, da mora 40 let pokojninske dobe za moške in 38 za ženske zadostovati za polno pokojnino. Po navajanju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je pogoj vlade prestrog, saj ga številni ne bodo mogli doseči tudi zato, ker ni delovnih mest za starejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.