Slovenija
12 ogledov

Priprave na petkov vrh

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Premier Pahor je pred petkovim vrhom slovenske politike opravil pogovore s predstavniki koalicije in opozicije. Premier je dobil vtis, da je napoved vrha naletela na podcenjevanje.

Borut Pahor je dejal, da se je v telefonskem pogovoru slišal tudi s poslancem SDS Zvonkom Černačem. V SDS so namreč v zadnjih dneh izrazili pomisleke. Kot so sporočili iz SDS je Černač premierju dejal, da se težko pogovarja o čemerkoli brez gradiva oziroma vsebinskih podlag. Pogovor je opisal kot nekajminuten in vljudnostne narave.

Podcenjevanje petkovega vrha
Pahor je na današnjem sestanku dobil vtis, da je napoved petkovega vrha naletela na podcenjevanje oziroma nerazumevanje glede pomena reform na področju zagotavljanja javnofinančne discipline in gospodarske konkurenčnosti v Evropski unijo za Slovenijo in njen nadaljnji razvoj.

Vabljenim je poslal gradivo, ki so ga dobili na oktobrskem vrhu EU, dobili pa naj bi tudi osnutek nacionalnega reformnega programa. O slednjem naj bi razpravljali v petek skupaj z opozicijo.

Reforme za skok na voz
Po Pahorjevem prepričanju je ključno vprašanje, koliko je Slovenija sposobna sprejeti reforme, da se priključi med najbolj dinamične države sedemindvajseterice, ki predstavljajo gonilo sprememb v uniji oziroma da skoči na tisto, kar predsednik vlade imenuje francosko-nemški voz, in dinamično izstopi iz gospodarske krize.

Pahor je prepričan, da je v tem okviru trenutno ključna javnofinančna disciplina, Slovenija pa se je po njegovih besedah glede glavnih makroekonomskih kazalcev trenutno še sposobna vključiti med najbolj reformno dinamične države, a se pojavlja težava, da nekatere med njimi že sprejemajo še bolj korenite reformne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.