Slovenija
3 ogledov

Pripravila bo poročilo glede Stožic

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor se je danes mudil na rednem obisku pri Trobec Bučanovi. Od ministrice je zahteval tudi pripravo poročila glede Stožic, glavna beseda pa je tekla o črpanju evropskih sredstev.
Glede na prvo lansko trimesečje smo letos v državni proračun povrnili za 160 odstotkov več sredstev kot lani, in sicer lani 140 milijonov, letos pa 233 milijonov evrov.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes obiskal službo vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. Sestanek je bil v prvi vrsti namenjen črpanju evropskih sredstev.

Kot je pojasnil Pahor, je šlo za enega izmed njegovih rednih obiskov na ministrstvih in službah in ne za "izredni dogodek". Omenjeni delovni sestanek pa je bil sklenjen že kmalu po tem, ko je Duša Trobec Bučan prevzela vodenje resorja.

Najpomembnejše vprašanje, o katerem so govorili, je bilo predvsem črpanje evropskih sredstev. Med drugim sta se s Trobec Bučanovo dogovorila tudi za sestanek na ravni vseh njenih sodelavcev ter odgovornih na vseh ministrstvih, na katerem bi se pogovorili, ali je še mogoče odpraviti kakšno administrativno oviro v postopku pridobivanja sredstev ter kje bi lahko bili bolj fleksibilni.

Pripraviti mora poročilo o Stožicah
Kar zadeva pogajanja za novo finančno perspektivo je Pahor – po tem, kar je slišal danes – zadovoljen z organizacijo ekipe znotraj službe. A, kot dodaja, je tu potrebno tudi uskladiti aktivnosti vlade. Napovedal je še, da si bodo prizadevali, da sredstev iz kohezijskega sklada ne bo deležna le vzhodna, ampak tudi zahodna regija, "pri čemer moramo biti pri predstavitvi statističnih podatkov politično spretni".

Sicer pa je predsednik vlade ob poročilu o izvajanju kohezijske politike od ministrice zahteval tudi pripravo poročila glede Stožic, kjer je po njegovem treba ugotoviti, kje, zakaj in kdo je odgovoren za napake, če so bile v tem projektu storjene. Pripravljeno bo tudi poročilo o uspešnosti zakona o pomoči Pomurju.

Zamenjava vodij sporna
Premier je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja glede kadrovskih sprememb na službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko . Po informacijah, ki so prišle v javnost, je ministrica v slabih treh mesecih zamenjala več vodij sektorjev in uradov; med drugim je začela postopek za razrešitev direktorice urada za kohezijsko politiko Mateje Čepin.

Ministrico je, kot je povedal Pahor, na ta položaj predlagal državni zbor, ki je zanjo tudi odgovoren. Za sprejete odločitve v okviru ministrstva pa je odgovorna ministrica sama. Rezultate dela službe bo ministrica maja predstavila tudi v parlamentu. Pahor zaenkrat meni, da delo poteka dobro.

Andrej Horvat ostaja na položaju
Premier je poudaril tudi, da državni sekretar Andrej Horvat ostaja na svojem položaju, a brez pooblastil za vodenje projektov, povezanih s Pomurjem. Dela predvsem na področjih glede odprave regionalnih razlik v drugih pokrajinah, zlasti v Beli krajini in na Kočevskem, kar je ta hip vladna prioriteta.

Za projektno enoto za Pomurje še vedno skrbi Marjan Lešnik, je pojasnila ministrica, ki za spremembo ne vidi razloga, saj projektna enota za Pomurje dela zelo dobro.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.