Slovenija
68928 ogledov

Pripravite denar, vlada načrtuje nov "RTV prispevek"

Denar, evro Profimedia
Predlog sprememb zakona o medijih predvideva, da bi vsakemu naročniku zaračunali 4,27 evra na mesec.

Predlog sprememb zakona o medijih, ki ga je v četrtek objavilo ministrstvo za kulturo, uvaja neke vrste nov "RTV prispevek".

Predlagani novi 114. člen določa, da mora vsak operater za vsakega naročnika njegovih storitev plačali 3,5 evra na mesec. Operaterji (Telemach, Telekom, T-2 ter kabelski operaterji) tega denarja seveda nimajo in bi strošek skupaj z DDV zaračunali naročnikom, ki bi se jim storitve podražile za 4,27 evra na mesec. A ne bi ostalo le pri tem, za znesek bi vsako leto uskladili z inflacijo. 

Približno 25 milijonov evrov, ki bi jih pobrali od vseh naročnikov televizijskih paketov, trojčkov in četverčkov, bi se zbral v Skladu za financiranje slovenske televizijske produkcije, denarja iz njega pa ne bi smela dobiti RTV Slovenija.

Poleg denarja v skladu bi država od prispevka dobila še pet milijonov evrov DDV-ja na leto.

Sklad bi bil namenjen financiranju produkcije izvirnih programskih vsebin v slovenskem jeziku, ki se predvajajo v televizijskih programih, in sicer:

- televizijskih filmov, nadaljevank in nanizank,

- dokumentarnih filmov,

- informativnih programskih vsebin,

- kulturno-umetniških programskih vsebin in

- zabavnih programskih vsebin.

Za vsako od navedenih področij bi bilo namenjenih pet milijonov evrov letno.

Bo sploh kdo upravičen do denarja? 

Po predlaganem predlogu zakona bi bili do denarja upravičeni "izdajatelji televizijskih programov, ki izpolnjujejo naslednja pogoja:

- imajo status nepridobitnega medija posebnega pomena;

- dosegajo najmanj 0,3 odstotni povprečni mesečni delež gledalcev ali so prosti dostopni na način prizemne digitalne video radiodifuzije".

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije ima v registru TV programov tri kategorije: nepridobitni program, lokalni program posebnega pomena ter regionalni program posebnega pomena. Nepridobitni progam je TV AS, lokalni programi posebnega pomena so ATV signal Litija, Gorenjska televizija GTV, Kanal 10 ter Televizija Celje, regionalna pa Vaš Kanal in Vaša televizija (VTV). Programa, ki bi bil nepridobiten in hkrati imel status posebnega pomena, v registru Akosa nismo našli.

Minister bo po lastni presoji delil 25 milijonov evrov

25 milijonov evrov iz tega sklada se bo razdeljevalo tako, kot bo določil minister za kulturo, saj bo "postopek, pogoje za kandidiranje ter kriterije in merila za presojo" s podzakonskim aktom določil pristojni minister, ki bo imenoval tudi komisijo, ki bo odločala o vlogah.

Za razdeljevanje denarja se bo smiselno uporabljal člen 4.b, napisan za deljenje denarja, ki bi ga RTV vzeli od zbranega RTV prispevka.

"Prednost nove ureditve v primerjavi z obstoječo je tudi v tem, da zakon ne bo več določal fiksnih pogojev ter kriterijev in meril za presojo in ocenjevanje vlog prijaviteljev, ampak se ta natančno in podrobno določijo s podzakonskim aktom ministrstva, tj. pravilnikom. Na takšen način se bo zagotovila pravičnejša in strokovno ustreznejša presoja vlog v skladu s strokovnimi kriteriji in merili in dejanskim javnim interesom na področju medijev, ob hkratnem doslednem spoštovanju načela enakega obravnavanja in pravne varnosti," ministrstvo za kulturo pojasnjuje v predlogu zakona.

Dejanski javni interes na področju medijev bo lahko torej za vsak razpis posebej določil kar minister za kulturo.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 73
  • igorgeus 08:04 14.julij 2020.

    Ni dovolj, da plačujem 40 eur na mesec za tv ali kaj?

  • Avatar Milteolla
    Milteolla 00:49 14.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.XXdate.pw

  • ode 23:04 13.julij 2020.

    Prizemna digitalizacija (DVB-T) je stala 100 miljonov, sedaj pa prazno stoji tam vse skupaj in žre elektriko. Ker oddajanje 1 komercjalnega tv programa preko cele države (C MUX) stane mesečno 30.000 eur, so operaterji drug za drugim pobegnili na kable ...prikaži več in satelite, uporabniki pa zato plačujemo razne omrežnine in priključnine. Država naj (so) financira oddajanje v C MUX-u, pa se bodo operaterji vrnili.