Slovenija
4706 ogledov

Do tega datuma mora paket na pot, če ga želite za novo leto

Poštar Klemen Razinger
Pri Pošti Slovenije opozarjajo na velike količine paketnih pošiljk.

Pošta Slovenije zaradi izjemne rasti spletne trgovine in povečanja količin paketnih pošiljk, ki bo še izrazitejša v obdobju do konca leta, strankam priporoča pravočasno oddajo paketnih pošiljk oz. naročilo izdelkov v spletnih trgovinah. "Letalski promet po vsem svetu se mora zaradi nakupovalnih praznikov spopasti z ogromnim številom paketov, kar pomeni, da je lahko dobavni rok za mednarodne pošiljke v novembru in decembru daljši, na kar opozarjajo tudi spletni trgovci," opozarjajo pri Pošti Slovenija.

V Sloveniji 72-odstotni delež spletnih kupcev

Glede na podatke IPC (International Post Corporation) je bila v letu 2020, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, na evropskem paketnem trgu presežena meja 10-ih milijard paketov v segmentu B2C. "Rast količin se nadaljuje tudi v letu 2021, do leta 2025 pa se načrtuje, da bodo v Evropski uniji in Veliki Britaniji količine narasle na 20 milijard paketov," navajajo pri Pošti Slovenija. "Epidemija je torej rast na paketnem trgu pospešila za obdobje štirih do šestih let, saj bodo količine, ki so bile pred epidemijo napovedane za leto 2029, dosežene že v letu 2023. Podobne stopnje rasti, kot so zaznane v evropskih državah, veljajo tudi za Slovenijo."

"V Pošti Slovenije smo v lanskem letu zaradi omejitev trgovinske dejavnosti in izrazite selitve na spletne platforme beležila več kot 40-odstotno  rast v primerjavi s predhodnim letom, v obdobju novembru 2020 – januar 2021 pa je bil v najbolj obremenjenih dneh obseg paketnih pošiljk tudi podvojen. Predvidevamo, da bomo letos ob koncu leta beležili podobno rast kot lani."

Boštjan Pernek, direktor Divizije Prodaja v Pošti Slovenije

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dodajajo, da poročilo E-commerce Europe 2021 ugotavlja, da se je e-trgovina v letu 2020 izkazala za odporno in je nadaljevala rast, hkrati pa pospešila tudi digitalno in trajnostno preobrazbo številnih podjetij in potrošnikov. Slovenija je imela v letu 2020 kar 72-odstotni delež spletnih kupcev (na prvem mestu je Velika Britanija z 92 odstotki). Poročilo navaja, da v Sloveniji, v obdobju enega četrtletja, kar 30 odstotkov kupcev na spletu nakupuje 1 do 2-krat, 18 odstotkov od 3 do 5-krat, približno 11 odstotkov pa 6-krat ali več. Slovenci največ nakupujejo na domačem in ostalih trgih EU.

"Zaradi bližajočih se razprodaj in povečanega prometa ob koncu leta, bo promet s paketnimi pošiljkami, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi v tujini, močno povečan. To pomeni, da  so lahko dobavni roki, tudi zaradi daljših rokov prenosa v tujini, za pošiljke v novembru in decembru daljši," opozarjajo pri Pošti Slovenija in strankam priporočajo pravočasno oddajo paketnih pošiljk oz. naročilo izdelkov v spletnih trgovinah ter vse stranke prosijo za razumevanje.

Pakete oddajte do 1. oz. 10. decembra

Priporočajo, da paketne pošiljke za naslovnike v Sloveniji v letošnjem letu oddajo do 10. decembra, za tujino pa do 1. decembra. V tem času je zaradi božično-novoletnih praznikov višji tudi promet pisemskih pošiljk. Priporočen rok oddaje pisemskih pošiljk za naslovnike v Sloveniji  je do 15. decembra, za naslovnike v tujini pa do 6. decembra 2021. Za nujne pošiljke Pošta Slovenije strankam priporoča izbiro storitve Hitra pošta po Sloveniji in Hitra pošta v tujino. Pri pošiljanju vseh vrst pošiljk  za tujino, Pošta Slovenije strankam priporoča izbiro storitve Prednostno.

V celotnem lanskem letu je bilo  v notranjem poštnem prometu prenesenih nekaj manj kot 190 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, v mednarodnem prometu (pošiljke, ki prispejo iz tujine, in pošiljke, ki so v tujino poslane) pa dobrih 8 milijonov pošiljk. Decembra lani je bilo v notranjem prometu prenesenih okoli 19 odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk v primerjavi z ostalimi meseci v letu, medtem ko je bilo v mednarodnem prometu prenesenih za približno 45 odstotkov več pošiljk. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • djdj 10:49 20.november 2021.

    Te težave ima samo PS. Z drugimi dostavnimi službami še nisem imel težav.

  • Avatar jezeran
    jezeran 06:40 20.november 2021.

    Če je le možno se izogibam PS, ker dostava v Ljubljani je postala katastrofa. Dobiš samo še listek in moraš na pošto. Pritožbe so neuspešne, ker naj bi za njih delali zunanji izvajalci, katerim pa se gladko fučka. KATASTROFA od pošte.