Slovenija
23 ogledov

Pripravite se na šok

Pripravite se na pomlad. Žurnal24 main
Največji šok za telo je pričakovati v prihodnjih dneh, ko se bo začela prebujati pomlad. Prehod iz zime v pomlad je zaradi hitrih in velikih temperaturnih in vremenskih sprememb precej naporen.
"Tisti, ki se dobro, raznovrstno prehranjuje, tako da njegovi obroki vsebujejo dovolj zelenjave in sadja, in je tudi ustrezno telesno dejaven, vitaminskih dodatkov načeloma ne potrebuje. Za zdrav človeški organizem je to povsem dovolj," je prvi mož koprskega zdravstvenega zavoda Milan Krek odvrnil na naše vprašanje, ali jemlje kakšne vitaminske ali mineralne dodatke. To nas je zanimalo zato, ker v lekarnah do sobote poteka teden zdravja, posvečen vitaminom in mineralom.

Dodatkov je zaradi medijev včasih preveč


 

Kdaj naj bi bili dodatki priporočljivi

Farmacevti ocenjujejo, da stranka za "primerno" mesečno količino vitaminsko-mineralnih dodatkov zapravi v povprečju od štiri do deset evrov. Starostniki se pogosto odločajo za dodatke vitamina B in antioksidante, ki zmanjšujejo možnost nastanka srčno-žilnih in rakavih obolenj.

Za obiskovalce lekarn je Lekarniška zbornica Slovenije pripravila posebno zloženko, v kateri so razložili, kdaj je sploh smiselno jemati vitaminske in mineralne pripravke in kako to pravilno početi. "Ljudje precej uporabljajo različne vitaminske dodatke in so z njihovimi učinki tudi razmeroma dobro seznanjeni. Dogaja pa se seveda tudi, da so zavedeni zaradi medijev, pri uživanju pretiravajo in posledično imajo lahko ti pripravki celo toksične učinke," je povedala Katja Gombač Aver, magistra farmacije v glavni poslovalnici Obalnih lekarn Koper.

Zdaj je poraba večja
Dodatkov se največ zaužije pozimi in spomladi, kot je še povedala Gombač Averjeva, pa so pogosti uživalci tudi ljudje, ki so na različnih dietah in jim zato primanjkuje mineralov in vitaminov, ter tudi športniki, starostniki in nosečnice.

Kaj povzroča spomladansko utrujenost?

Kaj pa spomladanska utrujenost? Običajno je namreč slišati, da je naš organizem po zimski enolični prehrani izčrpan in zato utrujen. "Za občutljive ljudi, zlasti hipertonike, astmatike in tiste, ki trpijo za migreno, je prehod iz zime v pomlad predvsem zaradi hitrih in velikih sprememb temperatur in vremena precej naporen, sicer pa ima vsak organizem svoje prilagoditvene zmožnosti, odvisno od starosti, prehrane, aktivnosti in tudi stresa – tako zaradi službe kot zaradi intimnih odnosov –, in nekateri iz različnih razlogov pomlad težje prenašajo," je pojasnil Krek. Ob dejstvu, da je na policah trgovin vse leto, ne glede na letni čas, dovolj sadja in zelenjave, telo načeloma torej ne sme trpeti zaradi pomanjkanja vitaminov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.