Slovenija
22336 ogledov

Pripravite se na vdor polarnega zraka, do -20°C bo šlo!

Mrzlo jutro
Ta teden bo vsak dan hladneje. Kaj pa potem?

"Srednjeročni izračuni so kar nekaj časa kazali na mrzlo obdobje zlasti v tednu med 11. in 18. februarjem," piše Gregor Skok na vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Sem tudi pisal o tem, da zime še ni konec in se lahko hitro zgodi presenečenje. Verjetno bo razmeroma hladno vreme s toplejšimi obdobji vztrajalo še globoko v marec, sploh glede na segrevanja v spodnjem delu stratosfere."

Na Kaninu do dva metra novega snega

V tem tednu bo po napovedih portala iz dneva v dan hladneje. "Ponekod bo padla ogromna količina padavin. Sploh to velja za območje Julijskih Alp. Na Kaninu bi lahko zapadlo dva metra novega snega," pišejo pri Ciklon.si. "Na nas bo vplivala serija sredozenskih ciklonov, nestabilno vreme s pogostimi padavinami bo trajalo do petka. Meja sneženja bo precej nihala, ob približevanju ciklona se bo dvignila in se nato spet nekoliko spustila, vendar do četrtka pod tisoč metri snežilo ne bo." 

V noči na četrtek nas bo prešla vremenska fronta, od severa bo začel dotekati mrzel polarni zrak. "Verjetno se bo meja sneženja spustila do nižin, vprašanje pa je, kako dolgo bodo padavine vztrajale," pišejo pri Ciklon.si in dodajajo, da bo po nižinah večinoma do vdora polarnega snega večinoma brez snežnih padavin.

V četrtek ekstremna ohladitev

"Ohladitev bo ekstremna, prva ohladitev bo prišla iz arktičnega kroga že v četrtek," pišejo pri Ciklon.si. "Od petka naprej bo spet sončno vreme z zelo mrzlimi jutri, temperature bodo pod ničlo, večinoma med -8 in -15 stopinjami Celzija, le ob morju nekaj stopinj pod lediščem. V mraziščih bo večinoma pod -20 stopinj Celzija.  Tudi čez dan bodo temperature med -5 in -1 stopinjo Celzija, le na Primorskem bo okoli štiri stopinje nad ničlo."

Nova ohladitev v nedeljo

V nedeljo nas bo verjetno dosegla še bolj mrzla zračna masa, tokrat iznad celinskega dela Rusije. "Ob prehajanju višinske doline hladnega zraka, bodo lahko nastajale snežne plohe," napovedujejo pri Ciklon.si. "Morda se bo na vzhodu temperatura spustila celo pod -20 stopinj Celzija."

Pri vremenskem portalu opozarjajo, da so napovedi do pet dni so kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje.

Srednjeročni izračuni so kar nekaj časa kazali na mrzlo obdobje zlasti v tednu med 11.2 in 18.2! Še posebej je bil CFSv2...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 07. februar 2021

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno oblačno vreme z občasnimi padavinami, po nižinah bo večinoma deževalo. "Na Štajerskem in v Pomurju bo pihal severni veter, na Primorskem pa bo zapihal veter južnih smeri," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12, na severozahodu okoli 3 stopinje Celzija."

Jutri bo oblačno s padavinami, ki jih bo več v zahodni in osrednji Sloveniji. Po nižinah bo večinoma deževalo. Na Primorskem bo še pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem okoli 9, najvišje dnevne od 6 do 13, na severozahodu okoli 3 stopinje Celzija.

OPOZORILO

Predvsem v visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov.

V noči na četrtek bo dež tudi po nekaterih nižinah prešel v sneg. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem večinoma šibka burja. Občutno se bo ohladilo. V četrtek bo deloma jasno in večinoma suho. V petek bo pretežno jasno in mrzlo. Na Primorskem bo pihala burja.

Do vključno srede bomo pod vplivom ciklonskih območij z občasnimi padavinami. Meja med hladnim in toplejšim zrakom bo...

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 08. februar 2021

"Nad severnim Jadranom je ciklonsko območje s frontalnim valom, ki je zajel zahodni Balkan," razlagajo pri Arsu. "Z jugozahodnim vetrom nad naše kraje doteka toplejši in še vedno vlažen zrak."

Od 12. do 17. februarja

Od petka do ponedeljka se bo nad nami zadrževalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v ponedeljek oslabelo. K nam bo od severa pritekal mrzel in suh polarni zrak. Od torka naprej bo z vzhodnim vetrom k nam dotekal precej bolj vlažen zrak.

 | Avtor:

Od petka do ponedeljka bo precej jasno, suho in mrzlo vreme. "V notranjosti bo tudi čez dan temperatura pod lediščem," še napovedujejo pri Arsu. "V torek in sredo bo v notranjosti predvidoma snežilo."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:28 09.februar 2021.

    Polarni mraz? Za osrednjo Slovenijo kaže -2 stopinji. Ni dovol da nas politika zaj...va, še vreme nas mora.;)

  • TistoPravo 13:21 09.februar 2021.

    Pripravite se....nč sklapljat gretja :)