Slovenija
7525 ogledov

Pripravite se, spali boste uro manj

spanec, postelja Profimedia
Iz sobote na nedeljo (ob 2. uri zjutraj) bomo prestavili uro, in sicer bodo kazalci romali eno uro naprej. To pa pomeni, da bomo spali uro manj, kot smo vajeni. Za mnoge to ni težava, spet nekaterim povzroča precej preglavic.

Zadnja sobota v marcu že tradicionalno prinaša spremembo ure oz. prehod na poletni čas. Ob 2. uri se kazalci premaknejo na 3. in tako nam noč ukrade uro dragocenega spanca. A ker je menjava med koncem tedna, ko večina ne hodi v službo, običajno prvi dan ni tako težaven. Večji šok lahko telo doživi v ponedeljek, ko bo treba iz postelje zlesti prej kot običajno.

Zanimivo je sicer, da je v Evropi vse več zagovornikov tega, da se ura ne bi več prestavljala. Evropska komisija je tako že leta 2019 predlagala ukinitev premikanja ure, a države članice o tem še vedno niso dosegle dogovora – glavno jabolko spora je, kateri čas obdržati: nekatere države preferirajo zimski, nekatere poletni čas. Rusija npr. že od leta 2010 ne prestavlja ure. 

Pozivi evropskih poslancev k razmisleku o ukinitvi prestavljanja ure so se zvrstili tudi letos, a kot za zdaj kaže, bo prestavljanje v EU na "meniju" še vsaj nekaj let. 
 

Komentarjev 4
  • Pierre 20:18 25.marec 2023.

    Ena največjih laži, spali bomo enako dolgo le ura bo drugače kazala!!!!!!!!

  • jakec42 18:48 25.marec 2023.

    Spal bom tako dolgo da se zbudim,ne glede na uro!

  • djdj 09:12 25.marec 2023.

    Ne bom! Že prejšnji teden sem premakil ure, da sem lahko prebelil zidove za njimi. Ne bom ponovo. ;)