Slovenija
64 ogledov

Pripravlja se stavka v energetiki

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
V elektrogospodarstvu se pripravlja stavka, eden od možnih datumov je 4. april

"Razmere so bile za stavko zrele že lani," pravi Branko Sevčnikar, predsednik Sindikata delavcev v energetiki Slovenije, a pravi, da zdaj zadeve še niso tako daleč, da bi lahko napovedal stavko ali celo datum. "Dokler nam ne pokažejo vrat, dajemo prednost dialogu," pravi Sevčnikar in dodaja, da se ministrstva in vlada sicer odzivajo, a da koraka naprej še niso naredili.

"Nimam službenega avta. Teš ima dva službena passata, ki ju lahko uporablja kakš | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ali bo do stavke prišlo, bo bolj znano po jutrišnjem sestanku predstavnikov podjetniških sindikatov, Sevčnikar pa pred njim ocenjuje, da je "v sistemu veliko soglasje, da je treba zadeve urediti".

4. april? Lahko je prej ali kasneje.

O datumu stavke in o tem, da je bil predlagan 4. aprila, pa pravi, da bo lahko tudi prej ali kasneje, če bo do nje sploh prišlo. Opozarja pa, da lahko v Termoelektrarni Šoštanj, kjer nameravajo 1. aprila odpustiti 175 delavcev, do stavke pride že prej.

V primeru stavke bo šlo za stavko v celotni energetiki, stavkala bi tako proizvodnja kot distribucija.

Stavkala bi celotna energetika

"Šlo bi za interesno stavko v celotni dejavnosti. Naj država že enkrat pove, kaj nameravajo z energetiko, jo nameravajo prodati, povečati uvozno odvisnost. Da elektro podjetja crkavajo eno za drugim, ni v interesu nikogar, še najmanj pa države, ki je lastnik," meni Sevčnikar.

Problem niso le odpuščanja v Termoelektrarni Šoštanj, ampak tudi negotovost v distribucijskih podjetjih in v dobaviteljih elektrike. "Govori se o povezavah z RWE in še kom drugim. To je legitimno, a naj se pove, kakšna je strategija," pravi Sevčnikar in opozarja, da se ne smejo vsa odprta vprašanja lomiti na hrbtih delavcev.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar olor
    olor 09:22 09.marec 2016.

    Naj stavkajo, na trgu je cenejša energija kot naša. Drugače pa jim je potrebno spremeniti kolektivne pogodbe. Toliko previlegijev kot jih imajo oni jih ima malo kdo v gospodarstvu, če sploh kdo. Delajo pa z izgubo.

  • Optimus 22:03 08.marec 2016.

    Električna energija ni predraga,dragi so raznorazni prispevki,ki jih je do 130%,odvisno od distributerja.Stanovanje smo imeli nenaseljeno,varovalke na OFF,račun je bil še vedno 32€.Kriva je nenasitna država,ne elektrodistributerji.

  • Avatar krojac
    krojac 20:37 08.marec 2016.

    Polepšali ste mi dan----Se ze veselim!!!!