Slovenija
27 ogledov

Pripravljajo pomoč za Sredozemlje

Minister Žbogar se udeležuje izrednega zasedanja v Bruslju.(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zunanji ministri EU so enotnega mnenja, da je treba spodbujati sodelovanje z državami, kjer se dogajajo zgodovinske spremembe.

Ministri so se srečali, da bi oblikovali celovit načrt podpore EU pri preobrazbi Sredozemlja, je ob prihodu na zasedanje v Bruslju povedal vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar.

Evrosredozemska univerza
Eden ključnih projektov Unije za Sredozemlje je Evrosredozemska univerza (Emuni) s sedežem v Sloveniji. Minister Žbogar upa, da bo to, kar se dogaja sedaj v Sredozemlju, dalo tudi Emuniju "nek nov zagon" in bolj konkretno usmeritev v povezovanje s severnoafriškimi državami.

Na razpravi naj bi izmenjali mnenja o tem, kaj in zakaj se dogaja v Sredozemlju, opredelili vlogo EU v regiji ter na koncu oblikovali celovit načrt pomoči in podpore transformaciji Sredozemlja.

Za zagon Unije za Sredozemlje
Slovenija je skupaj s Francijo, Španijo, Grčijo, Ciprom in Malto predlagala ukrepe za nov zagon Unije za Sredozemlje, katere vloga je v bistvu spodbujati sodelovanje unije z državami, kjer se dogajajo zgodovinske spremembe, na primer z Egiptom in Tunizijo.

Po Žbogarjevih besedah je Unija za Sredozemlje "krasen instrument", ki pa ni zaživel zaradi bližnjevzhodnega procesa - zaradi Izraela in Palestine, ki sta izključevala prisotnost drug drugega na srečanjih te unije.

"Zaradi tega tudi cela unija ni zaživela. Na žalost, kajti zdaj bi še kako potrebovali to unijo. Ker unija ni delovala zadnjih par let, tudi ni bilo potrebnega dialoga med nami in temi državami," je dejal minister Žbogar.

Poleg tega je minister pojasnil, da bodo govorili tudi o tem, kako naj okrepijo politični dialog tudi s skupinami, ki so bile na protestih, na primer v Egiptu, pa se jim je unija "v preteklosti izogibala".

O možnih ukrepih
O zamrznitvi premoženja predstavnikom nekdanjega egiptovskega režima po Žbogarjevih besedah danes naj ne bi bilo govora. Minister sicer v povezavi s tem meni, da v Sloveniji ni premoženja nekdanjega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

"Danes gre bolj za to, da premislimo o vseh možnih ukrepih oziroma orodjih, ki jih EU že ima, da se jih uporabi na nov način z mislijo na to, kaj se je zgodilo," je dejal minister. Ob tem je dodal: "Kot pravi Žižek, treba je ohraniti to življenje, ki se je prebudilo, pri življenju."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.