Slovenija
16496 ogledov

Deževje: Najhuje bo ob polnoči

Močno deževje Profimedia
V Dravogradu in Vuzenici se pripravljajo na povečan pretok Drave.

V Dravogradu in Vuzenici so v pripravljenosti na napovedan povečan pretok reke Drave, ki bo po napovedih najvišji v noči na ponedeljek, predvidoma po polnoči. Po popoldanski hidrološki napovedi Agencije RS za okolje (Arso) bo pretok Drave predvidoma dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, kar je manj od prvotnih napovedi.

Po napovedih Arsa se bo ponoči povečala tudi vodnatost pritokov Drave v Sloveniji. Drava bo ob tem poplavljala na več mestih ob strugi, napovedujejo hidrologi.

Močno deževje Vreme Slovenija Opozorilo Arsa: Obarvana je vsa Slovenija

V Dravogradu in Vuzenici so že v soboto aktivirali štaba civilne zaščite in začeli razdeljevanje protipoplavnih vreč. Civilna zaščita, prostovoljni gasilci in druge službe pa so v pripravljenosti tudi danes že ves dan.

Udor zemlje v občini Ormož

V nedeljo okoli poldneva je v kraju Podgorci v občini Ormož prišlo do udora zemlje. Na površini približno štiri kvadratne metre je nastala luknja, globoka prav tako štiri metre, je poročala uprava za zaščito in reševanje.

Domači prostovoljni gasilci so zavarovali kraj nesreče in prekrili luknjo.

Predstavniki dravograjske občine in štaba civilne zaščite so se dopoldne sestali s kolegi v sosednji avstrijski občini Labot, s katerimi so stalno v stiku in si izmenjujejo podatke. V Labotu so opoldne za tovornjake zaprli most čez Dravo proti Pliberku. Popoldne pa so po podatkih slovenskega prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi poplavljenega cestišča na avstrijski strani za promet zaprli tudi cesto Dravograd-Vič preko mejnega prehoda Vič, ki vodi do Labota.

Pretok lahko doseže 1200 m3/s

Kot je za STA zvečer povedal podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec, zadnje napovedi agencije za okolje sicer kažejo, da bo pretok Drave predvidoma dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, a imajo z avstrijske strani še vedno podatke, da naj bi pretok dosegel 1600 kubičnih metrov na sekundo, tako da se v skladu s temi napovedmi tudi pripravljajo. Največji val vode pričakujejo v drugi polovici noči na ponedeljek.

Zato so danes čez dan postavili dodatne protipoplavne prepreke in napolnili še več protipoplavnih vreč ter uvedli nočno dežurstvo. "To pomeni, da bodo gasilci izvajali obhode ob reki Dravi na najbolj ogroženih mestih," je pojasnil Preksavec. S preprekami so zaščitili deset objektov ob Dravi na Ribiški poti, v blokovskem naselju Meža pa je izdano opozorilo, da v primeru sirene prebivalci izvedejo samozaščitne ukrepe. Omenjeno blokovsko naselje je namreč na območju med sotočjem Meže in Mislinje in reko Dravo, v katero se skupaj izlivata.

V primeru, da bo pretok Drave v Dravogradu dosegel 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo namreč tam preventivno sprožila sirena z alarmom za nevarnost, ki traja dve minuti. To za prebivalce ob Dravi in pritokih Meži in Mislinji pomeni, da morajo spremljati obvestila v medijih in ravnati samozaščitno. Vrednejše predmete morajo premakniti v višje ležeče prostore in z območij, kjer bi lahko poplavljalo, umakniti tudi avtomobile, je pojasnil Preksavec.

Plaz v Trbovljah Močno deževje Slovenija Geološki zavod: Možni bodo plazovi!

Pri pretoku reke Drave okoli 1400 metrov na sekundo se Drava pod hidroelektrarno Dravograd že prelije na Ribiško pot in lahko začne zalivati prve hiše. A naj bi prepreke, ki so jih nastavili in jih še bodo, pri takem pretoku to še preprečevale, medtem ko pri pretoku okoli 1600 kubičnih metrov na sekundo prepreke ne zmorejo več zagotavljati neprepustnosti, je pojasnil Preksavec.

V Dravogradu so prepreke, napolnjene z vodo, že v soboto postavili na več točk, prav tako so napolnili in na kritične točke postavili protipoplavne vreče s peskom. Danes čez dan so s tem nadaljevali. Doslej so v Dravogradu napolnili več kot 1000 protipoplavnih vreč.

Protipoplavne zaščitne vreče so v Novi Gorici hitro pošle. ro | Avtor: CZ severna Primorska/Ervin Čurlič CZ severna Primorska/Ervin Čurlič

Tudi v Vuzenici, kjer so se, podobno kot v Dravogradu, novembra 2012 spopadali z velikim poplavljanjem Drave, so v pripravljenosti, dopoldne se je ponovno sestal tudi štab civilne zaščite. Kot je za STA zvečer povedal župan Občine Vuzenica Franjo Golob, jih veseli, da so zdaj napovedi Arsa glede pretoka Drave bolj optimistične, za Vuzenico je namreč kritična meja pretoka 1800 kubičnih metrov na sekundo. Vseeno so tudi v Vuzenici intervencijske službe v pripravljenosti, ta vikend so za občane med drugim pripravili več kot 500 protipoplavnih vreč.

Danes ob 18.20 je bil pretok Drave pri hidroelektrarni Dravograd 852, pri hidroelektrarni Vuzenica pa 895 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki na spletni strani družbe Dravske elektrarne Maribor (DEM).

V času najhujših poplav 5. in 6. novembra 2012 se je pretok reke Drave na tem območju gibal med okoli 2500 do skoraj 3000 kubičnih metrov na sekundo, v Zlatoličju pa je po podatkih DEM takrat presegel 3000 kubičnih metrov na sekundo.

Morje poplavilo v Izoli in Piranu

Zaradi povečanega plimovanja je danes zjutraj morje spet poplavilo nižje predele obale, a brez hujših posledic. V Piranu je poplavilo Tartinijev trg, ni pa voda zalivala objektov. V Izoli so vodne pregrade uspešno zajezile plimovanje.

Močno deževje Opozorilo Slovenija Arso napoveduje burno dogajanje: V teh delih Slovenije bo najhuje

V Izoli, kjer so začasno zaprli promet proti Sončnemu nabrežju in naprej proti staremu mestnemu jedru, so na terenu gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Sicer pa so postavili vodne pregrade, s katerimi so uspeli zajeziti večji del plimovanja, je povedal namestnik poveljnika izolske civilne zaščite Denis Udovič.

V Izoli tako ni zalilo nobenega objekta, voda pa se že počasi umika, je dodal Udovič.

V Piranu je poplavilo osrednji Tartinijev trg, vendar voda ni prodrla do hiš, saj so zaščitene s protipoplavnimi vrečami, so za pojasnili v Prostovoljnem gasilskem društvu Piran. Tudi v Piranu naj bi se voda v kratkem začela umikati.

Visoka plima v Piranu | Avtor: Janez Mužič Janez Mužič

Tako so se tudi danes uresničile napovedi Agencije RS za okolje o ponovnem poplavljanju nižjih delov obale. Zaradi povečanega plimovanja je morje v tednu že večkrat poplavilo. Najhuje je bilo v noči na sredo, ko so zabeležili največje plimovanje v zadnjega pol stoletja, gasilci pa so tedaj opravili okoli 60 intervencij.

V izolski občini so že v četrtek napovedali, da bodo šli v najavo naravne nesreče. Sicer pa so v zadnjih dneh očitno zalegli tudi pozivi občanom, naj sami zavarujejo svoje premoženje. Prebivalstvu na ogroženih območjih so razdelili več tisoč protipoplavnih vreč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
 • Avatar Velestella
  Velestella 00:42 18.november 2019.

  Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

 • Janez_53 15:23 17.november 2019.

  Seveda pa vsakšna preprečitev razlitja v zgornjem območju Drave pomeni toliko večjo nevarnost za prebivalce v spodnjem območju Drave.

 • Alojz Kokot 12:17 17.november 2019.

  Pretok lahko doseže 1600 m2/s Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/pripravljajo-se-na-najhujse-zalitja-his-pri-pretoku-1600-m2-s-ne-bo-mogoce-zaustaviti-337223 - www.zurnal24.si