Slovenija
71 ogledov

Prisega OK, a bo vseeno prisegel še enkrat

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Čeprav je med prisego izpustil tri besede, finančnemu ministru Dušanu Mramorju ne gre očitati 'potvarjanja prisege'. Šlo je za lapsus, ugotavlja zakonodajno pravna služba državnega zbora.

"Ob primerjavi ustavno določenega besedila prisege ter izrečenega besedila prisege v konkretnem primeru je mogoče ugotoviti, da izostanek treh besed vsebine in pomena prisege bistveno ne spreminja, zato je mogoče šteti, da se je minister zavezal vrednostnim merilom in načelom, kot jih določa ustavno besedilo prisege in po katerih naj se pri izvrševanju svojih pristojnosti tudi ravna," so zapisali v zakonodajno pravni službi (ZPS) Državnega zbora (DZ).

Na napako opozorila SDS

SDS se je konec prejšnjega tedna na predsednika DZ Milana Brgleza obrnila z zahtevo, da mora finančni minister Dušan Mramor ponoviti prisego, ker je izpustil tri besede.

Prisega ministra, ki je zapisana v ustavi se glasi: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije." Mramor pa je v svoji prisegi izpustil besede "da bom ravnal".

Čeprav ZPS DZ poudarja, da ob izreku prisege nihče od prisotnih poslancev ni oporekal in je zato mogoče sklepati, da so jo vsi prisotni šteli kot ustrezno, se je Brglez odločil, da bo mora Mramor prisego ponoviti: "Četudi ponovitev prisege z ustavnopravnega vidika ni potrebna, je pomembna s simboličnega vidika izraza spoštovanja do DZ in vseh poslancev. Dušan Mramor je potrdil, da bo prisego ponovil jutri."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.