Slovenija
12794 ogledov

Prišel je konec epidemije, kaj se spreminja?

koronavirus
1/3
Saša Despot
Od 31. maja velja, da je epidemije konec.

Konča se večina pravic iz prvega svežnja pomoči. Tako za junij ni več kriznega dodatka za vse, ki delajo, vsa podjetja ne bodo dobila več vrnjenega nadomestila za čakanje na delo, prav tako ne bo več vračila nadomestila za varstvo otrok zaradi višje sile.

S 1. junijem začne veljati ukrep sofinanciranja krajšega delovnika, ki velja za vsa podjetja, čakanje na delo, ki naj bi bilo sprva podaljšano le za gostinstvo in turizem, pa se je, kot je minister napovedal tik pred sprejemom zakona v parlamentu, podajšalo za vse panoge. 

Kopanje v bazenu Koronakriza Slovenija Zelena luč za tretji paket ukrepov, potrjeni tudi turistični boni

Starši, ki zaradi zdravstvenih omejitev otroka ne morejo poslati v šolo ali vrtec, so še vedno lahko odsotni od dela zaradi višje sile, ampak nadomestilo ne bo več znašalo 80-odstotkov plače, ampak le 50, kakor to določa zakon o delovnih razmerjih. Ali delodajalec v tem primeru zahteva kakšno potrdilo ali je dovolj le izjava delavca, je stvar delodajalca, so nam pojasnili na ministrstvu za delo. 

Vsi odloki, ki določajo pravila nakupovanja, gostinskih, hotelskih ter drugih storitev, ostajajo v veljavi, saj tako določa odlok o preklicu omejitev

Izteka se tudi oprostitev prispevkov in pravica do temeljnega dohodka za samozaposlene, po domače samostojne podjetnike, a jim prispevkov ne bo treba plačati do 20. julija, saj se ti plačujejo za nazaj.

Bo pa še junija veljala oprostitev plačila vrtca za starše, ki otroka zaradi različnih razlogov ne bodo poslali v vrtec. Za dni, ko otrok ne bo v vrtcu, bodo starši oproščeni celotnega plačila in ne le stroška za prehrano, je ministrstvo za izobraževane pojasnilo v okrožnici vrtcem.

Podjetja bodo morala znova prevzeti plačevanje bolniške za zaposlene. V času epidemije je to že od prvega dne bolniške prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje, medtem ko je sicer to prvih 30 delovnih dni obveznost delodajalcev.

Nadaljevali se bodo tudi izvršilni postopki in davčne izvršbe.

dezurni@zurnal24.si


 

Komentarjev 3