Slovenija
21902 ogledov

Prisiljena je bila odstopiti, zdaj se je izkazalo, da je nedolžna

Filozofska fakulteta Saša Despot
Okrožno  državno sodišče v Ljubljani je po dobrih štirih letih odločilo, da so nekdanji vodilni zaposleni na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani v letih od 2008 do 2015 oproščeni vseh sumov krivde in storitve očitanih kaznivih dejanj.

Septembra 2018 je takratni rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič na pobudo nekdanjega dekana Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Romana Kuharja na tožilstvo vložil ovadbo proti nekdanjim vodilnim delavcem Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani dekanom in prodekanom zaradi domnevno neupravičeno izplačanih dodatkov na podlagi podjemnih pogodb.  

Sledila je kriminalistična in sodna preiskava, na sodišču je bilo zaslišanih 118 prič. Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je ustavilo preiskavo in odstopilo od pregona ter nekdanje vodilne Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani oprostilo vseh sumov storitve očitanih kaznivih dejanj.

"Sedaj je jasno, da nihče ni delal nezakonito in da so bile obtožbe neutemeljene," sporočajo s Filozofske fakultete. Senat Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani se je na svoji redni marčevski seji  seznanil s kronologijo dogodkov in končnim sklepom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, ki je bil izdan 14. 2. 2023. Vsi sumi glede takratne dekanje UL FF Branke Kalenić Ramšak, dveh nekdanjih dekanov in treh prodekanov fakultete, so se izkazali za neutemeljene.

"Proces je bil zelo velik udarec za ugled Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in moje dobro ime, saj sem bila leta 2018 kot porektorica Univerze v Ljubljani na zelo grob in neakademski način prisiljena odstopiti," je ob tem povedala nekdanja dekanja Kalenić Ramšak.  "Zadovoljna sem, da je preiskava pokazala, da nismo delali nezakonito, v kar sem bila sicer vseskozi trdno prepričana. Želim si, da oprostilni sodni epilog privede do rehabilitacije mojega imena in imen ostalih kolegov. Ta sklep je tudi izjemno pomemben za povrnitev ugleda tako fakultete kot univerze," je dodala.   

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • robert40 14:57 30.marec 2023.

    No in sedaj ta isti primerek Papič sodeluje v sedanji vladi kljub škodi,ki jo je povzročil bivšemu vodstvu in je sodišče ugotovilo,da so delali vse po pravilih.Torej glede na njegovo sposobnost in glede na trditve PV,da bodo na položajih samo ...prikaži več strokovni kadri je ponovno senca dvoma o strokovnosti vlade,ker,če so na vseh področjih takšni strokovni kadri,potem gorje nam v prihodnosti.

  • Grof 12:03 30.marec 2023.

    Skorumpiranega Papiča obvezno stisnit za jajca tako, je stisnjen Sukič, preje Sukičeva