Slovenija
123 ogledov

Prisilka številka dve

Viktor Lednik, direktor MTB, in Blaž Mlinarič, lastnik MTB, bosta svoje podjetje Žurnal24 main
Gradbinca v krizi. Po Stavbarju včeraj še začetek prisilne poravnave MTB. Upniki se držijo za glavo.

Družba MTB je od včeraj po sklepu mariborskega sodišča v prisilni poravnavi. To je v manj kot enem tednu že drugi štajerski gradbeni velikan, ki je klonil pod pritiskom trenutnih razmer v gradbeništvu.

Dobaviteljem 25 odstotkov

82 milijonov evrov je trenutni dolg podjetja MTB.

MTB je delavcem dolžan še del regresa, ki ga bo po zagotovilih družbe kmalu nakazal. Po predlogu prisilke bodo znova kratko potegnili dobavitelji oziroma tisti z nezavarovanimi terjatvami – teh je kar več kot 500 in bodo tako poplačani v dveh letih, in sicer le 25 odstotkov od celotnega dolga. Največji upniki so poleg bank – te bodo poplačane stoodstotno – še družbe AJM, Lafarge Cement, Ferlinc in kar nekaj takšnih družb, ki so tudi na upniškem seznamu Stavbarja gradnje.

Cena postopka
Osemindvajset tisoč evrov. Za upravitelja v postopku je mariborsko sodišče imenovalo Milorada Vidovića in še sedemčlanski upniški odbor. Upniki podjetja MTB imajo en mesec časa (do 7. maja), da prijavijo svoje terjatve v postopku prisilne poravnave. Če dolžnik v 15 dneh po vročitvi sklepa ne bo založil predujma za stroške postopka prisilne poravnave v višini nekaj več kot 28 tisoč evrov, bo sodišče izdalo sklep o začetku stečajnega postopka za MTB.

Ena od teh je tudi Varkos Selinšek iz Pesnice, ki ji obe podjetji skupno dolgujeta skoraj 740 tisoč evrov. MTB mu dolguje okoli 450 tisočakov, od tega pa bodo zdaj dobili plačanih le dobrih 112 tisoč evrov. “Vedno je tako, da najkrajšo potegnemo podizvajalci. Tisti, ki smo delali z rokami, smo najmanj vredni,” je bila obupana Katja Selinšek, direktorica družbe. Dodaja, da bi bilo najboljše, da gredo vse te velike gradbene družbe v stečaj, kjer bi prodali njihovo premoženje in bi bili vsi upniki delno poplačani. “Kaj meni pomaga prisilka, če oni lahko delajo naprej. Mi pa gledamo na vsak evro, kje ga bomo dobili, da bomo lahko izplačali plače,” je bila kritična Selinškova.

Upniki še upajo
Že konec prejšnjega tedna pa smo poročali, da je sodišče odobrilo prisilno poravnavo podjetju Stavbar gradnje. Takrat je lastniku podjetja Marko prevozi, ki naj bi bil kot upnik v štirih letih poplačan zgolj 30-odstotno, zavrelo. Odločil se je, da s tovornim vozilom blokira vse vhode v družbo.

Simona Malajner, direktorica podjetja Marko prevozi, je včeraj za Žurnal24 pojasnila: “Nič se še ni premaknilo od prejšnjega petka. Čakamo, da se sestanemo z Miroslavom Temnikom, prvim možem Stavbarja. Želimo zgolj čim večje in hitro poplačilo zdajšnjega dolga. Z njimi pa ne bomo več sodelovali.” Temnik, ki ga je iz družbe ob incidentu odpeljal rešilni avtomobil, naj bi bil po naših podatkih včeraj že v službi, a na naše klice ni odgovarjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.