Slovenija
12 ogledov

Prisilnega dela pri nas ne bo

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Brezposelni. Na vrsto za razgovor polovica na leto.

V Sloveniji se več kot 110 tisoč brezposelnim ni treba bati, da bi morali za nadaljnje prejemanje denarnega nadomestila opravljati 30 ur družbenokoristnega dela na teden, kot v Veliki Britaniji predlagajo za svoje brezposelne. Na ministrstvo za delo (MDDSZ) smo naslovili vprašanje, ali lahko v prihodnosti podoben ukrep pričakujemo tudi pri nas, a so nam odgovorili, da je ob trenutni zakonodaji družbenokoristno delo rezervirano za obsojence na do dve leti zapora in prekrškarje, ki ne plačajo globe.

Nujni le razgovori

Obveznosti brezposelnih tako ostajajo med drugim aktivno iskanje zaposlitve, odziv na vsako vabilo zavoda in udeleževanje razgovorov za zaposlitev. Zavod za zaposlovanje (ZRSZ) vsako leto na razgovor napoti od 50 do 60 tisoč brezposelnih, kar posplošeno pomeni, da bi vsak prišel na vrsto na dve leti, koliko od teh dejansko dobi službo, pa nam v službi za analitiko ZRSZ konkretno niso povedali.

In kaj lahko država stori v primerih, ko so prejemniki nadomestila za brezposelnost na razgovorih za delo namerno neuspešni? "K aktivnemu iskanju zaposlitve jih lahko usmerja s strožjimi pogoji in večjim nadzorom nad izpolnjevanjem obveznosti, za preprečevanje zlorab sistema pa je ključno tudi ustrezno sodelovanje med centri za socialno delo in ZRSZ, predvsem redna izmenjava informacij o (ne)aktivnosti brezposelnih, ki so prejemniki denarne socialne pomoči," pravijo na MDDSZ. Dodajajo, da se je z reformami zakonodaje na področju urejanja trga dela v zadnjih letih močno spremenilo tudi obdobje prejemanja denarnega nadomestila, ki je zdaj krajše.

Spodbujajo jih k delu

Brezposelni lahko po zakonu dobiva tudi dohodke iz dela; če prejeti znesek ne presega 200 evrov na mesec, to ne vpliva na višino denarnega nadomestila. "Tako brezposelne spodbujamo, naj ohranjajo stik s trgom dela tudi v času brezposelnosti," pravijo na MDDSZ. Napovedujejo pa tudi spremembe za prostovoljce, in sicer se jim po predlogu sprememb socialne reforme obeta dodatek za delovno aktivnost k denarni socialni pomoči.

Komentarjev 1
  • privat 07:50 09.oktober 2013.

    kdo je rekel da prisilnega dela pri nas ne bo????? Prisilno delo obstaja in to je gradbeništvo,prevozništvo..Ker v predstavništvih takih organizacijah počiva pokroviteljstvo naše največje mafije!!!To so isti ljudje ,ki so uničili Slovenijo!!