Slovenija
100 ogledov

Prišla le peščica otrok

Stavka, Metka Uršič Jerca Božič Kranjec
Majhen obisk. Štrukelj vidi podporo, nekateri starši menijo drugače.

Varstvo otrok. V vrtcih in šolah je bilo po podatkih sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) v oskrbi 3.663 otrok, kar je bilo videti tako, da v večini šol ni bilo niti enega učenca, v vrtcih pa je bilo marsikje manj kot pet odstotkov otrok.

V velenjskem vrtcu jih je bilo od 1.700 otrok le 60, v Slovenski Bistrici od tisoč 30, v novomeški vrtec Ciciban pa je od 700 prišlo 12 otrok.

"To je podpora"

S tem, ko otrok niso pripeljali, so po mnenju Branimirja Štruklja, glavnega tajnika Sviza, starši sporočili, da stavko podpirajo.

"Ni dvoma, da je pomemben del staršev naša prizadevanja, da slovenski vrtci in šole ostanejo taki, kot so, podprl tako, da je za otroke našel rešitev, da niso prišli v vrtce in šole," je dejal.

Raje k babicam

Ena izmed mamic, ki je zjutraj otroka pripeljala v edino odprto enoto (od desetih) novomeškega vrtca Ciciban, pa nam je povedala:

"Če bi imela drugo možnost, otroka ne bi pripeljala sem, kjer ne pozna ne okolja ne drugih otrok ne vzgojiteljic."

Ena izmed tistih, ki ji je uspelo za ta dan dobiti varstvo, pa je dejala, da ga je iskala izključno zato, da otroku ne bi po nepotrebnem povzročala šoka v tuji enoti.

Kot nam je povedala Metka Uršič, sindikalna zaupnica na novomeški Osnovni šoli (OŠ) Bršljin, je največ staršev varstvo za otroke našlo pri dedkih in babicah. Na njihovi šoli, tako kot na večini, ni bilo nobenega učenca.

Otroci žurali z Žurnalom

Šola brez šole. Otroci uživali na otroškem fitnesu ter se prelevili v umetnike i | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ob koncu dneva so lahko otroci pokazali pisane slike, novinarske članke in mišice, pridobljene na otroških napravah za fitnes.

Celodnevne brezplačne animacije, ki jo je pripravil Žurnal s partnerjema – zavodom G-rega in Kinom Šiška, se jih je udeležilo dobrih 30. S tem smo želeli pomagati staršem, ki so zaradi stavke ostali brez varstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.