Slovenija
24 ogledov

Prišli bodo na ogled

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
V današnji dolenjski izdaji Žurnala24. Žabjak. Lastniki si bodo ogledali zemljišča, naseljena z Romi. Z Mesojedcem ne bodo zaželeni.

Lastniki zemljišč v Žabjaku in Brezju, na katerih so romska bivališča, so po besedah Silva Mesojedca, predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike, ki jih je zbral na skupnem sestanku, pripravljeni stopiti skupaj, saj menijo, da lahko le tako dosežejo nek dogovor.

“Odpravili se bomo v naselje in si ogledali ta zemljišča ter ugotovili stanje na njih,” je napovedal Mesojedec. To naj bi se zgodilo še letos, kdaj natančno, pa ni razkril.

Mesojedca ni strah
Mesojedec nam je včeraj povedal, da ga ni strah iti v naselje, čeprav so ga Romi v torek napadli. “Pričakujemo pa zaščito policije, sicer bomo varnostnike najeli sami,” je dodal.

Dušica Balažek, romska občinska svetnica, je na vprašanje, kaj lahko pričakujejo, ko bodo prišli v romsko naselje, odgovorila: “Mislim, da se je gospod Mesojedec v torek prepričal, da je v očeh Romov nezaželena osebnost.”

Sklicuje tudi občina
Sicer pa je Balažkova napovedala sestanek z lastniki zemljišč, ki ga bodo sklicali skupaj z novomeškim županom Alojzom Muhičem oziroma mestno občino. To nam je potrdil tudi Janez Doltar, na mestni občini zadolžen za romske zadeve.

“Z vsemi lastniki zemljišč, ki niso v lasti Romov ali mestne občine, se bomo v kratkem začeli znova pogovarjati o rešitvi tega problema,” je povedal. Rešitve nastalih razmer so po njegovih besedah tri:

da Romi zemljo odkupijo neposredno od lastnikov, da jo odkupi občina, jo razparcelira in nato Romom proda ali da občina brezplačno dobi zemljišča, ki so v lasti ministrstva za obrambo in 
sklada kmetijskih zemljišč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.