Slovenija
4473 ogledov

Prisluškovalna afera: "Nekdo laže!"

Simona Drenik
1/3
Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Komisija DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb je na današnji zaprti seji ugotovila, da se pričanje bivših direktorjev Sove v zvezi s prisluškovalno afero ne sklada s pričanjem bivše slovenske agentke v arbitraži o meji s Hrvaško Simone Drenik.

Knovs je danes v zvezi s prisluškovalno afero opravil pogovore z bivšim direktorjem Sove Andrejem Rupnikom ter bivšo slovensko agentko in arbitrom v arbitraži o meji s Hrvaško Simono Drenik in Jernejem Sekolcem.

Predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) je v izjavi za medije po seji povedal, da se pričanje bivših direktorjev Sove, Andreja Rupnika, ki je pričal danes, in Zorana Klemenčiča, ki je pričal v preteklosti, ne sklada s pričanjem Simone Drenik. "Njihovo pričanje je bilo navskrižno," je dejal Tonin, ki pa se v podrobnosti ni spuščal.

Napovedal je, da bodo na prihodnji seji 4. junija opravili pogovore še s preostalimi bivšimi direktorji Sove in nadaljevali s preverjanjem, kateri del zgodbe drži.

Kot je dejal, je ena ključnih ugotovitev današnjih pričanj, da je šla Hrvaška v arbitražni postopek neiskreno in da je ves čas postopka iskala načine, kako se umakniti iz arbitraže. Na seji so lahko slišali številne primere, kako se je Hrvaška trudila kršiti arbitražni postopek in spodbujati slovensko stran, da bi oporekala postopku, je povedal Tonin.

volitve v evropski parlament 2019, Matej Tonin | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po njegovih besedah prav tako ne morejo izključiti, da je hrvaška obveščevalna služba za svoje interese pridobila kogarkoli, ki je bil blizu informacijam o postopkih slovenske strani.

Današnja pričanja so tudi pokazala, da so bile v arbitražnem postopku številne pomanjkljivosti v varnostni kulturi in osveščenosti. Komisija zato po Toninovih besedah preverja, kaj je šlo v preteklosti narobe, da se tako velike strateške napake ne bi ponovile v prihodnosti.

Tonin je še dejal, da je Jernej Sekolec, ki je bil ujet v prisluhe z Drenikovo, pred komisijo izrazil obžalovanje za svojo storjeno napako.

V zvezi s prisluškovalno afero bosta 28. junija pred Knovsom pričala tudi bivša zunanja ministra Samuel Žbogar in Karl Erjavec, v komisiji pa razmišljajo, da bi na pogovor povabili še Vlasto Vivod in Tomaža Kunstlja.

Tonin je napovedal, da bodo končno poročilo, ki bo imelo oznako zaupno, verjetno pripravili v juliju, z njim pa bodo seznanili vse poslance DZ. Kakšne bodo posledice in rezultati tega poročila, pa je po njegovih besedah odvisno od politične volje večine v parlamentu.

Rupnik in Drenikova sta bila po prihodu iz "tihe sobe" v kleti DZ redkobesedna, Sekolec pa se je celo izmuznil novinarjem in iz DZ odšel po drugi poti.

Jernej Sekolec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Rupnik ni želel dati izjave za medije, češ da je zavezan molčečnosti, Drenikova, ki je v DZ prišla v spremstvu odvetnika, pa je dejala, da je odgovorila na vsa vprašanja, ki so v pristojnosti komisije. Ob tem je izrazila upanje, da se bodo "po seji vse razprave o že razsojenih dokončnih zadevah prenehale v dobrobit Republike Slovenije".

Posnetki pogovorov Drenikove in Sekolca so leta 2015 povzročili precejšnje zaplete v arbitražnem procesu za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško. Sosednja država je nato sporočila, da izstopa iz procesa, ker da je "nepovratno kompromitiran".

Simona Drenik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Arbitražno sodišče samo se je sicer po zamenjavi slovenskega in hrvaškega arbitra, ki sta odstopila, leto dni kasneje odločilo, da je Slovenija s temi pogovori sicer storila prekršek, a ne takšne narave, da sodišče ne bi moglo zaključiti dela. Konec junija 2017 je nato izdalo končno razsodbo o poteku meje med državama, ki pa jo priznava le Slovenija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
 • Avatar Leon
  Leon 12:12 30.maj 2019.

  Kaj bodo sedaj pogruntali vodenoglavci ,da bi diskreditirali Erjavca ! Saj je bilo že od začetka jasno,da je to edini namen te komisije . Erjavec je res nesposoben politik ,vendar tisti ,ki ga obtožujejo nečednosti in nestrokovnosti bi si morali ...prikaži več postaviti ogledalo .

 • NeAnonimni 10:30 30.maj 2019.

  Nesposobni ljudje na položajih so rak rana za Slovenijo

 • alen04 09:31 30.maj 2019.

  Žal je s Hrvati imeti opravka najslabše. Žal se v tem primeru ne moremo izogniti. Upam, da bo evropsko sodišče kmalu izdalo sodbo, še bolj pa, da bo globa v sodbi res visoka. Ko po žepu udariš, res zaboli!!!!