Slovenija
89 ogledov

Prispel je hrvaški šimpanz Boris

Šimpanz Boris ZOO Ljubljana
Trem samicam v ljubljanskem živalskem vrtu se bo kmalu pridružil še šimpanz Boris iz hrvaškega živalskega vrta. Po desetletju pa bodo v živalskem vrtu spet bobri.

Iz zagrebškega živalskega vrta so v Ljubljano za družbo trem odraslim samicam pripeljali šimpanza Borisa, ki pa je trenutno še vedno v karanteni. Po približno mesecu dni se bo lahko pridružil samicam. V živalskem vrtu upajo, da se bo nova skupina dobro ujela. 

Šimpanz Boris je genetsko zelo pomemben za nadaljevanje populacije te podvrste šimpanzov v živalskih vrtovih. Kar nekaj let so namreč čakali na rezultate genetskih raziskav krvi šimpanzov, ki so potrdili podvrsto, ki ji pripadajo samice iz ljubljanskega živalskega vrta. Genetsko se je za samice izkazal kot najbolj primeren samec Boris, ki pripada isti podvrsti in je bival v zagrebškem živalskem vrtu.

Bobra sta prišla na mednarodni dan bobrov

Kanadski bober  | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

V ljubljanskem živalskem vrtu pa so po desetih letih tudi bobri. V začetku aprila sta pod Rožnik prispela dva mlada bobra iz češkega živalskega vrta v Brnu

Kanadski par bobrov je prispel v tednu, ko obeležujemo mednarodni dan bobra (7. april). Ta dan je sicer namenjen osveščanju javnosti o bobrih in njegovi ogroženosti v naravnem okolju. Bobra so v Sloveniji iztrebili daljnega leta 1643. K nam se je ponovno naselil s Hrvaške leta 1998. Od takrat se uspešno razmnožuje in širi po reki Krki, Radulji, Dobličici, Muri, Sotli in Dravi.

Komentarjev 3
  • dragec 06:52 23.april 2015.

    No, kdo pravi, da samo Hrvati kupujejo Slovensko.

  • ARBAJTER 22:41 22.april 2015.

    Škoda ker ni Borut, asociacija pač.

  • Nogo Bozo 22:04 22.april 2015.

    Ma zobe kot vsak Hrvat