Slovenija
162 ogledov

Prispevki, plačani zaman

Na Zpizu, ki ga vodi Marijan Papež, pojasnjujejo, da tudi če je bila izjava lažn Žurnal24 main
Zpiz. Denar za prispevke od podjetij dobil, delavci kljub temu prikrajšani pri pokojninah.

Prispevki. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) delavcu v pokojninsko osnovo šteje samo nadure, ki ne presegajo zakonsko dovoljene meje, čeprav denar za prispevke dobi od vseh nadur. Podjetje mora namreč plačati tudi prispevke od nedovoljenega presežka nadur, so za Žurnal24 potrdili na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs).

Spomnimo: pred časom smo pisali o delavcu Vitomirju Milankoviću, ki toži SCT. Podjetje mu je denar za prispevke odtegnilo; njegove mesečne plačilne liste so se s podatki Dursa ujemale, s podatki Zpiza pa ne.

Največ 230 nadur
Dovoljeno.
Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 na mesec in največ 170 na leto. Delodajalec lahko več nadur odredi le s pisnim soglasjem delavca, a na največ 230 ur na leto.

Tretjina s preveč nadurami
Na SCT zatrjujejo, da redno in v celoti plačujejo vse davke in prispevke, kar morajo s potrdili Dursa tudi redno dokazovati ob prijavah na javne razpise. “Težava je, da Zpiz prizna le toliko nadur, kolikor jih po zakonu največ lahko. To, da pa smo mi plačali več prispevkov, ker je nekdo naredil več nadur, pa jih ta trenutek ne zanima več,” pojasnjuje predstavnik za odnose z javnostmi v SCT Klemen Grebenšek.

Takih delavcev, ki presegajo zakonsko dovoljeno kvoto nadur, je po Grebenškovih besedah v SCT približno tretjina, vendar je bilo vseh tožb s strani delavcev, povezanih s prispevki nasploh, manj kot deset. Če so podatki odstopali (“šlo je za škrate, ne vsebinske napake”), jih je Durs takoj pozval k uskladitvi, kaznoval pa jih ni nikoli. Dursa za odlog plačila SCT menda ni prosil nikoli.

Lahko rečemo, da gre denar od prispevkov za pokojnine ali za nakup službenih avtomobilov.
Brane Kokot, predstavnik za odnose z javnostmi pri Zpizu

Za pokojnine ali avte
Kam gre torej denar, ki ga Zpiz dobi od prispevkov za prekoračene nadure? “Lahko rečemo, da gre za pokojnine ali za nakup službenih avtomobilov,” odgovarja vodja službe za odnose z javnostmi na Zpiz Brane Kokot. Zpiz ima namreč le en račun, na katerega prihajajo vsi prihodki, prispevkov od rednih ur in nadur pa ne ločujejo, ker se po Kokotovih besedah to ne da, čeprav morajo podjetja Zpizu posredovati obrazec M4, v katerem je tudi okence, kamor se vpiše nadure. Kadar se podatki ne ujemajo, Kokot priznava, so vzrok po navadi nadure, kar rešujejo individualno z vsakim delavcem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.