Slovenija
22 ogledov

Prispevki po starem

Brezposelnost, iskalci zaposlitve Anže Petkovšek
Brezposelni manj za pokojninsko zavarovanje.

Brezposelni, ki so bili konec lanskega leta prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in so prostovoljno plačevali prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, bodo že za april spet plačali manj.

Še konec lanskega leta so plačevali slabih 58 evrov, z novim pokojninskim zakonom pa so se jim prispevki zvišali na 186 evrov na mesec. Po spremembi bodo letos znašali 59,43 evra na mesec oziroma bo osnova za obračun 16 odstotkov povprečne plače. Po tem se bodo osnova in prispevki do izteka prehodnega obdobja leta 2020 zviševali. Znižana plačila ne bodo veljala za vse, ki so prostovoljno vključeni v zavarovanje. Brezposleni pa bodo preveč plačane prispevke dobili vrnjene do 5. avgusta letos.

Davčna uprava poziva vse brezposelne, ki so se od začetka leta do začetka tega tedna izključili iz zavarovanja, ker niso zmogli plačevati prispevkov, da se lahko do 6. junija vanj znova prijavijo za obdobje od odjave do vnovične vključitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.