Slovenija
1357 ogledov

Pristojni opozarjajo: To postaja resen problem

investicijska prevara goljufija denar Profimedia
Po vsej Evropi so spletne prevare v porasti. Prevare so vse bolj izpopolnjene, lokalizirane in personalizirane. Previdnost in samozaščitno ravnanje sta še toliko bolj previdna.

Finančne ustanove marca tradicionalno obeležujejo svetovni teden denarja, ki sovpada z evropskim tednom denarja. Ob tej priložnosti poteka vrsta izobraževalnih dogodkov, namenjenih dvigu finančne pismenosti v vseh starostnih skupinah. Evropske finančne ustanove letošnji teden posvečajo predvsem osveščanju o vse bolj razširjenih spletnih prevarah.

Evropska bančna federacija in nacionalna bančna združenja bodo tako v tem tednu organizirala številne finančne izobraževalne dogodke za različne starostne skupine prebivalstva. Ti bodo tako potekali za osnovnošolce, srednješolce in odrasle.

Ker so po vsej Evropi v porastu spletne prevare, je predvsem ko gre za odrasle, letos osrednji vsebinski poudarek na ozaveščanju o prevarah in kako se pred njimi zaščititi, so v napovedi tedna denarja pojasnili v Združenju bank Slovenije.

Čedalje bolj sofisticirana kazniva dejanja

V združenju so skupaj z drugimi pristojnimi pred dnevi opozorili, da število goljufij v virtualnem svetu stalno narašča, tovrstne prevare pa so vse bolj izpopolnjene, lokalizirane in personalizirane. Ob vse večji sofisticiranosti tovrstnih kaznivih dejanj sta tako še toliko bolj pomembna previdnost in samozaščitno ravnanje.

Spletna goljufija | Avtor: Profimedia Profimedia

Osveščanju javnosti glede tveganj spletnih prevar je namenjena tudi celoletna kampanja Pazi.se, ki jo združenje bank v sodelovanju z bankami in hranilnicami izvaja drugo leto zapored. Ker spletne prevare postajajo resen družbeni problem, bi se morala v sistematično ozaveščanje po prepričanju bančnega združenja vključiti vlada, pristojna ministrstva, državne ustanove, podjetja, telekomunikacijski operaterji in ponudniki spletnih platform ter programske opreme.

Predlog: digitalna pismenost kot predmet v šolah

Vsebine za dvig splošne digitalne pismenosti bi se morale po mnenju finančnega sektorja vključiti tudi v osnovne in srednje šole v obliki obveznega učnega predmeta. Že leta si medtem finančne ustanove v sodelovanju z drugimi akterji prizadevajo tudi za finančno opismenjevanje prebivalstva, predvsem mladih.

V združenj bank so namreč prepričani, da je ustrezno poznavanje in razumevanje finančnih pojmov ter letos še posebej poudarjeno varnosti poslovanja v digitalnem svetu osnova za dobro upravljanje osebnih financ in sprejemanje pravih finančnih odločitev ter zaščito pred raznimi prevarami.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1