Slovenija
1 ogledov

Pristojni že preverjajo, kako so nekateri dobili kredite

upravna stavba NLB Pixsell
Specializirano državno tožilstvo in Nacionalni preiskovalni urad sta potrdila četrtkove navedbe ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, da pristojne institucije že preverjajo domnevne nepravilnosti, ki so se dogajale v bankah pri dajanju kreditov. Poslovanje bank je že pod drobnogledom posebne skupine.

Vinko Gorenak je namreč v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije dejal, da so preiskave domnevno spornega kreditiranja že stekle v primeru NKBM, ter zagotovil, da sta tožilstvo in kriminalistična policija prav tako že pripravljena na preiskavo v NLB.

Specializirano državno tožilstvo RS je za STA potrdilo, da je bila v predkazenski zadevi, ki obravnava sume kaznivih dejanj v NKBM, 5. aprila ustanovljena specializirana preiskovalna skupina, drugih informacij o preiskavi pa niso podali.

NPU že preiskuje več kaznivih dejanj

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) pa so za STA zapisali, da njihovi preiskovalci preiskujejo več sklopov kaznivih dejanja gospodarske kriminalitete, ki so povezani z nepravilnostmi pri kreditiranju tako domačih kot tudi tujih gospodarskih subjektov s strani različnih bank.

Napoved ministra je sledila nedavnemu razkritju zaupnega poročila Banke Slovenije, ki vsebuje podatke o slabih kreditih v slovenskih bankah. Že ob razkritju poročila so se pojavile neuradne informacije, da naj bi slabe kredite preiskovala posebna komisija, ki jo ustanavljata policija in tožilstvo, vendar pa so na policiji in tožilstvu do teh navedb ostali zadržani. Omenjeno preiskovalno komisijo naj bi po neuradnih informacijah vodil tožilec Jože Kozina, ki je bil tožilec že v primeru Merkur.

Premier dal poročilo v pregled

Predsednik vlade Janez Janša je sicer konec prejšnjega meseca poročilo o stanju v slovenskem bančnem sistemu odstopil generalnemu državnem tožilcu Zvonku Fišerju in Gorenaku. Oba je pozval, naj čim prej raziščeta navedene sume. Predsednik vlade je poročilo o stanju v bančnem sistemu prejel od Banke Slovenije, ob navedbah in podatkih v poročilu pa naj bi se v poročilu porajali sumi oškodovanj.

Preiskovalci NPU so avgusta izvedli obsežno preiskavo sumov nepravilnosti pri preteklem bančnem poslovanju NKBM. Na domnevno sporne posle NKBM je opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da sta nekdanji predsednik uprave in nekdanja članica uprave NKBM Matjaž Kovačič ter Manja Skernišak delovala koruptivno.

Komentarjev 1
  • letalo13 14:21 15.september 2012.

    ja preverjajo po slovenskem postopku , kaj so naredili v Hypo banki bi lahko tudi pri nas