Slovenija
27 ogledov

Pritisk na Slovenijo vse hujši

Borza iStockphoto
Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se danes še zvišuje, močan je tudi pritisk na Španijo. Na borzi MTS je bil nekaj po 12. uri donos slovenske obveznice pri 6,74 odstotka, kar je 0,26 odstotne točke nad četrtkovim.

Donos do dospelosti španske 10-letne obveznice je trenutno pri 7,01 odstotka, kar je 0,18 odstotne točke višje kot v četrtek. Višje so tudi obresti na italijanske obveznice, ki so 0,06 odstotne točke nad četrtkovo vrednostjo pri 6,07 odstotka.

Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice je danes celo nad donosom irske obveznice, ki se nahaja pri 6,64 odstotka.

Irska je morala leta 2010 zaprositi za pomoč mednarodnih posojilodajalcev, ker se ni bila sposobna vzdržno zadolževati na finančnih trgih, v četrtek pa je prvič od prejema pomoči uspešno izdala kratkoročne dolžniške vrednostne papirje.

Znižal pa se je donos nemške 10-letne obveznice, ki je danes pri 1,38 odstotka. Pribitek slovenskih na referenčne nemške 10-letne obveznice s tem znaša 5,36 odstotne točke.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je v četrtek znižal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 0,75 odstotka. Ključna obrestna mera je tako prvič v več kot 13-letni zgodovini evrskega območja padla pod raven enega odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.