Slovenija
2 ogledov

'Pritiski za odpuščanja bodo manjši'

Dušan Rebolj @ Dejan Mijovič Žurnal24 main
Socialni partnerji, združeni v Ekonomsko-socialnem svetu, so dosegli, da bo delavcem v času čakanja pripadlo nadomestilo v višini 85 odstotkov plače.

Združenje socialnih partnerjev Ekonomsko-socialni svet (ESS) je danes uskladilo določbe novega zakona o subvencioniranju čakanja na delo, ki ga vlada predlaga v okviru novega paketa ukrepov za odpravo posledic finančne in gospodarske krize. Delavcem bo v času čakanja na delo pripadlo nadomestilo v višini 85 odstotkov plače.

Država bo poskrbela za nadomestilo plač
Po predlogu bo delodajalec, ki delavcev ne bo odpustil, temveč jih bo napotil na čakanje na delo, upravičen do nadomestila dela plač s strani države. Podjetje bo lahko subvencijo prejemalo največ dvanajst mesecev oziroma za posameznega delavca največ šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Po predlogu bo država delodajalcu za delavce, ki jih bo napotila na čakanje, namenila subvencijo v višini 50 odstotkov plače, preostalih 35 odstotkov do dogovorjene višine nadomestila pa bo moral delavcu izplačati delodajalec. Delodajalci se s tem strinjajo. "Če delavec ostane v delovnem razmerju, je povsem normalno, da mora nekaj prispevati tudi sam delodajalec," je dejal predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Borut Meh.

 

Polni delovni čas

Vlada predlaga tudi spremembe zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa, v skladu s katerim so prvi delodajalci za delavce, katerih delovni čas so skrajšali na 32 do 36 ur, subvencije prejeli že za februar. Trenutno je v ta ukrep vključenih 433 podjetij. Posamezen delodajalec bo lahko prejemal obe vrsti subvencij, vendar ne za istega delavca.

Sindikati so zadovoljni
85 odstotkov plače se zdi sindikatom razumen kompromis. To je manj od plače in več od nadomestila za primer brezposelnosti, je povedal predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj. "Gre za razumen kompromis, upoštevaje zmožnosti države in dogajanje v naših podjetjih," pa je dogovor komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič. Čakanje na delo, ki ga bodo takšne subvencije omogočile zaposlenim, je po Reboljevih besedah bistveno boljše, kot pa da bi izgubili službo. "S tem smo omogočili, da se pritiski za odpuščanja zmanjšajo, zato sem zadovoljen," je dejal.

Zakon bi začel veljati junija
Tako delodajalci kot delojemalci si želijo, da bi zakon začel veljati čim prej. Vlada je danes predlagala, da bi DZ zakon sprejel na začetku junija. Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak pa je dodala, da se bo takoj po prvomajskih praznikih sestala delovna skupina, sestavljena iz vseh socialnih partnerjev, ki bo pripravila besedilo zakona, tega pa bo še enkrat obravnaval ESS in nato bo šel lahko v obravnavo na vlado.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.