Slovenija
83 ogledov

Pritožb malo, a število ni zanemarljivo

Nadzor hitrosti Profimedias
Zoper delo slovenskih policistov so bile lani vložene 403 pritožbe, a več kot polovica jih ni izpolnjevala pogojev za obravnavo v pritožbenem postopku, so danes opozorili na tiskovni konferenci za predstavitev poročila o reševanju pritožb na delo policistov.

Lani je Sektor za pritožbe zoper policijo sprejel 403 pritožb, kar je primerljivo z letom 2013, ko je na Sektor prispelo 395 pritožb na delo policistov. Lado Bradač, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve (MNZ), je izpostavil, da so lani policijske enote posredovale pri 185.000 interventnih dogodkov in je glede na to število pritožb malo, a tudi majhna številka naj ne bi bila zanemarljiva.

Sektor za pritožbe zoper policijo obravnava le pritožbe zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin posameznika. Tako ne obravnavajo pritožb s katerimi se tožniki želijo izogniti globi za prekršek ali pritožb, s katerimi se želijo tožniki maščevati policistom za izrek globe. Gregor Hudrič, vodja Sektorja za pritožbe zoper policijo, tako ugotavlja, da se je lani zavrnila polovica vseh pritožb zaradi neizpolnjevanja pogojev za obravnavo v pritožbenem postopku.

Največ pritožb na področju cestnega prometa

Največ pritožb je bilo na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa, v zadnjih dveh letih pa se je predvsem zvišalo število pritožb na področju splošnih policijskih nalog (javni red in mir) in na področju preiskovanja in preprečevanja kriminalitete. Ob tem se je največ posameznikov pritožilo zaradi neprimerne uporaba različnih policijskih oblastil in nedostojnega ali nekorektnega odnosa policistov pri opravljanja službenih obveznosti. Najmanj pritožb je bilo zaradi uporabe prisilnih sredstev oziroma policijskega nasilja.

Pritožbe se obravnavajo na dveh stopnjah, in sicer pri vodjih policijskih enot s pomočjo pomiritvenega postopka, v hujših primerih oz. v primeru, da se pritožnik ne strinja z ugotovitvami pomiritvenega postopka se pritožbeni postopek nadaljuje na Senatu MNZ. Lani so na Senatu obravnavali 18 primerov hudih očitkov, od katerih je bilo pet pritožb utemeljenih. V treh primerih je bila obravnavana neutemeljena uporaba sile, v dveh je bil pritožnik lažje poškodovan.

MNZ je v namen boljšega razumevanja policijskih postopkov izdalo brošuro "Kaj moramo vedeti o policijskih postopkih“, ki naj bi bila v pomoč državljanom v policijskih postopkih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.