Slovenija
19 ogledov

Pritožba na pripor jutri

Žurnal24 main
Pritožbo na Prijateljev pripor bodo najverjetneje vložili jutri. Sodišče mora o njem odločati v roku 48 ur, nato možna še ena pritožba. O imuniteti pristojna komisija v četrtek.

O morebitni imuniteti poslanca Srečka Prijatelja bo mandatno-volilna komisija odločala jutri ob 9. uri na svoji izredni seji, ki bo zaprta za javnost. Predsednik komisije Dušan Kumer je za Žurnal24 povedal, da komisija pri obravnavi ne vrednoti dokazov zoper osumljenega poslanca, niti ne njegove kazenske odgovornosti, pač pa zgolj to, ali delo državnega zbora tudi brez njegove navzočnosti poteka tekoče.

V prid dodeljeni imuniteti ne govori niti statistika, saj doslej po Kumerjevih besedah niso podelili še nobene: "Glede na to, da je bil poslanec zaloten pri kaznivem dejanju, pa sploh," zaključuje Kumer, ki je za Žurnal24 še povedal, da v tem primeru pričakuje absolutno trezno presojo poslancev.

Teoretično je sicer možno, da bi po zavrnitvi imunitete kakšna izmed poslanskih skupin zahtevala odločanje celotnega parlamenta. "V tem primeru bi v parlamentu za zaprtimi vrati potekala javna razprava na to temo," nam je še povedal Kumer.

Pritožba na pripor jutri
Eden izmed dveh odvetnikov priprtega poslanca Srečka Prijatelja, Dejan Markovič, nam je zjutraj povedal, da sam sklepa o priporu njegove stranke sicer še ni dobil, ker je bil zjutraj na obravnavah. Pojasnil pa je, da začne 24-urni rok za pritožbo teči od tistega časa, ko sklep o priporu dobi zadnja stranka v postopku, torej bodisi osumljenec, torej Prijatelj, ali njegova dva odvetnika. Odvetnika bosta sklep o priporu dobila predvidoma jutri, saj je bil šele danes vložen na pošto, je poročal Kanal A.

"Vendar v interesu stranke vsekakor ni, da bi o tem kalkulirali, naša naloga je, da ga spravimo čim prej ven iz pripora. Pritožili se bomo tako na obstoj utemeljenega suma kot tudi na priporne razloge,“ je povedal Markovič.

Ko bo sodišče prejelo pritožbo na pripor, mora zunajobravnavni senat o tem odločiti v roku 48 ur. Če pripor potrdi, se lahko Prijatelj oziroma njegova odvetnika še enkrat pritožita tudi na ta sklep, in sicer na višje sodišče.

Kot je znano, so Prijatelja v soboto priprli na podlagi nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja in vplivanja na priče.

S strani koprskega sodišča smo dobili odgovor, da je bil sklep o priporu izdan v zakonitem roku 24 ur od zaslišanja ter tudi poslan obema odvetnikoma, Prijatelju pa vročen v priporu.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.