Slovenija
543 ogledov

Pritožba na vrednost nepremičnine: tak bo nov postopek

soseska Saša Despot
Ključna novost je uveljavljanje vpliva posebnih okoliščin na vrednost nepremičnine. Občine bodo morale razgrniti modele vrednotenj in podatek, katere parcele bodo nezazidana komunalno opremljena stavbna zemljišča.

Ministrstvo za finance je dalo v javno razpravo nov zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin. Spomnimo, zaradi starega je na ustavnem sodišču padel nepremičninski davek. Ključni pripombi sta bili, da se z vladnimi uredbami ureja materija, ki bi morala biti v zakonu in da davkoplačevalci ne morejo ugovarjati posplošeni tržni vrednosti nepremičnine, kar pomeni, da ni pravnega varstva. 

Novost: uveljavljanje vpliva posebnih okoliščin

Po novem bodo lahko lastniki podali pripombe že na predlagane modele vrednotenja, kasneje pa bodo lahko tudi uveljavljali vpliv posebnih okoliščin, ki pomembno vplivajo na vrednost njihove nepremičnine, jo zvišajo ali znižajo. 

Posebna okoliščina je določena kot več kot leto dni trajajoča značilnost nepremičnine, ki na vrednost vpliva več kot 20 odstotkov in ni vključena v model množičnega vrednotenja ali pa od njega zelo odstopa. 

Plaz, hrup, smrad, tveganje poplav ... 

Posebne okoliščine in njihov vpliv na ceno bodo zapisali v podzakonski akt (pravilnik, uredbo ali kaj podobnega). Take okoliščine bodo na primer nevarnost plazu, ekološka nesreča, prekomeren hrup, prekomerno onesnaženje ali smrad, neugodna lega, izjemen pogled, veliko tveganje zaradi poplav, velike konstrukcijske napake, zelo nizka ali zelo visoka kakovost, zelo slaba ali zelo dobra vzdrževanost, obstoj dodatnih objektov ali poškodbe. 

Zahtevek bo lastnik oddal na obrazcu, ki bo dostopen na spletni strani. Če bo Gurs ugotovil, da podatki v evidenci nepremičnin ne izkazujejo dejanskega stanja, pa bo lahko zahtevek zavrgel. 
Če bo lastnik hotel dokazovati kakšno okoliščino, ki je ne bo v aktu ali če bo menil, da bolj vpliva na vrednost, kot je zapisano tam, bo moral predložiti cenitev, ki bo morala biti narejena po enaki metodologiji kot množično vrednotenje. 

V primeru poplav bo vpliv upoštevan po uradni dolžnosti

Če bo prišlo do naravne ali druge nesreče, bo moral Gurs na podlagi ocene državne ali regijske komisije o škodi to upoštevati pri vrednotenju po uradni dolžnosti najkasneje v dveh mesecih. 

Občinam nova naloga in popravni izpit pri nezazidanih stabnih zemljiščih

Predlagane modele vrednotenja bodo morale razgrniti vse občine in poskrbeti tudi za javno razpravo. 

Pred uvedbo davka na nepremičnine je bilo ogromno težav pri določanju nezazidanih stavbnih zemljišč, kar bi morale storiti občine, a mnoge tega niso storile ali pa so bili podatki netočni. 
Občina bo morala po novem ob določitvi komunalno opremljenih nepozidanih stavbnih zemljišč ali ob spremembi podatkov izvesti javno razgrnitev podatkov, ki bo trajala najmanj 15 dni. 
Komunalno opremljena nepozidana stavbna zemljišča so zemljišča, ki so namenjena gradnji in imajo dostop do javnega cestnega omrežja in možnost priključka na elektro- in vodovodno omrežje ter kanalizacijo. 

Kdor se z odločitvijo občine ne bo strinjal, bo lahko zahteval izdajo odločbe in se nanjo pritožil. 

Zakon je sicer šele v javni obravnavi, pred sprejetjem pa se lahko predlagane zakonske določbe še spremenijo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.