Slovenija
15 ogledov

Pritožbe nad dolgotrajnimi postopki

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Varuhinja človekovih pravic se je mudila v Kopru. Zaradi velikega interesa se bo čez mesec vrnila.

“Tako veliko pobudnikov nismo pričakovali,” je dejala Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, ki se je včeraj mudila v Kopru. Skupaj z njeno ekipo so sprejeli 16 ljudi, 18 pa jih ni prišlo na vrsto, zato bodo čez kakšen mesec znova prišli v Koper.

Kot je dejala varuhinja, je bila vsebina pogovorov precej netipična, saj v ospredju ni bila socialna problematika. Največ je bilo pritožb nad upravnimi zadevami in dolgotrajnimi sodnimi postopki, nekaj pa jih je bilo na račun zavoda za zdravstveno zavarovanje in pokojninskega zavarovanja.

V enem primeru, kjer je šlo za odškodnino po nesreči, zadeva po 17 letih na sodišču še vedno ni zaključena. Eden od tistih, ki so se srečali z varuhinjo, nam je zaupal, da so mu pred sedmimi meseci izklopili elektriko, ker ne zmore plačevati računov. Ker dobiva invalidsko nadomestilo v višini 360 evrov, ni upravičen do dodatne socialne pomoči, sam pa zaradi invalidnosti ne zmore opravljati dela oziroma ga nihče noče zaposliti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.