Slovenija
49 ogledov

Privabljajo jih s stanovanji

zdravniki zavod za zaposlovanje grafika Žurnal24 main
Zdravniška zbornica ocenjuje, da bi lahko imeli do leta 2020 v Sloveniji dovolj zdravnikov, če država ne bo izvajala dodatnih rezov.

Zdravnika pediatra so v Občini Šentjernej iskali več let, kar je slabo vplivalo na otroke in starše, pravi šentjernejski župan Franc Hudoklin, zato se je občina odločila, da bo zdravniku priskrbela tudi stanovanje za eno leto. "Ta strošek v proračunu občine ni bil predviden, a ker smo potrebovali tak kader, smo sprejeli odločitev, da ponudimo tudi stanovanje," pojasnjuje Hudoklin. Kljub dodani ugodnosti pa jim v Šentjerneju ni uspelo dobiti slovenskega zdravnika, zato so zaposlili zdravnico iz Hrvaške. Težave z zaposlitvijo zdravnika so imeli tudi v Občini Dolenjske Toplice, kjer so družinskega zdravnika iskali okoli pet let. Majda Gazvoda, vršilka dolžnosti direktorice občinske uprave, pravi, da so tudi oni ponudili stanovanje, v ta namen pa so prenovili tudi ambulanto.

"Za višje plače bi prišli"

Glede na evropsko povprečje v Sloveniji primanjkuje okoli tisoč zdravnikov. Največ prav v splošni medicini, pediatriji, ginekologiji in interni medicini. Torej zdravnikov, ki jih v manjših občinah, kot sta Šentjernej in Dolenjske Toplice, iščejo po več let. Vendar Andrej Možina, predsednik Zdravniške zbornice Slovenije, odgovarja, da gre bolj za pomanjkanje idej zaposlovalcev: "Možnosti so, čeprav jih omejujejo zakoni o javnih uslužbencih, vendar vedno obstajajo načini, kako lahko lokalna skupnost stimulira mlade zdravnike; od stanovanj do drugih ugodnosti." Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides, pa vidi ključen problem v plačnem sistemu: "Družinski zdravniki so slabše vrednoteni; če bi imeli fleksibilnejši plačni sistem, bi lahko na primer nekomu v Bohinju ponudili boljšo plačo in bi se zagotovo našel nekdo, ki bi mesto sprejel."

Vedno več jih je na zavodu

Kljub kroničnemu pomanjkanju zdravnikov pa se število doktorjev medicine na zavodu za zaposlovanje iz leta v leto povečuje. Možina izpostavlja, da je brezposelnih največ mladih diplomantov brez specializacije, "vendar te zdravnike zelo dobro rešujemo z razpisom specializacij, kjer je trenutno na voljo 229 mest". Kuštrin pravi, da glede na to, "da v državi manjka tisoč zdravnikov glede na evropsko povprečje, nobeden ne bi smel biti brezposeln niti minuto". Ti nezaposleni zdravniki so zagotovo odraz slabih menedžerjev, je odločen Kuštrin.

Tujih zdravnikov ne bo več

Zdravniško stisko je država leta 2011 poskušala rešiti z dodeljevanjem licenc tujim zdravnikom, a je ministrstvo v zadnjih treh letih priznalo kvalifikacije le 119 zdravnikom, od tega 19 anestezistom, 13 družinskim zdravnikom in desetim pediatrom. Tako na zdravniški zbornici kot v Fidesu zdaj ta ukrep označujejo kot neposrečen. Na ministrstvu pa so se odločili, da od letos tega ukrepa ne bodo več izvajali.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 11:46 04.april 2014.

    Ni dneva, da ne bi bil kakšen članek o zdravnikih na prvi strani. Pa tudi advokati in njihova imena se često ponavljajo, učitelji pa pridejo na naslovnice v povezavi s Štrukljem. Nič se ni spremenilo od starih časov, ...prikaži več še vedno so ti trije glavni v Slovenski folklori.