Slovenija
41 ogledov

"Privarčevali bi lahko še več"

Cvikl odhaja na Evropsko računsko sodišče. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vlada je od leta 2008 z varčevalnimi ukrepi privarčevala milijardo evrov. "Če bi bili še bolj zavzeti, bi lahko privarčevali še več," je po seji vlade izpostavil premier Borut Pahor.

Pahor je ob tem dodal, da bodo letos ta "manevrski prostor absolutno izkoristili". Pojasnil je, da je vlada že leta 2008 sprejela prvi paket varčevalnih ukrepov in drugi paket v letu 2009 kot sestavni del svežnja protikriznih ukrepov.

V javnem sektorju bi lahko še privarčevali in to vlada namerava letos izkoristiti. Če bo treba, bodo z rebalansom proračuna šli v novo krčenje javne porabe in tako zmanjšali deficit, je dejal premier.

Pahor: Konec leta pozitivna bilanca
Pahor je na splošno z doseženim zadovoljen. "Bili smo ena prvih vlad, ki je sklenila uvesti varčevalne ukrepe," je ob tem poudaril.

"Slovenija dobro rešuje probleme in sem velik optimist, da jih bo do konca leta še boljše, tako da bomo dejansko leto končali s pozitivno bilanco," je izpostavil Pahor.

Cvikl: Varčevali pri plačah in materialu
Po pojasnilih generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla bi v letih 2009 in 2010 imeli, če ne bi sprejeli teh ukrepov, v obeh proračunih za milijardo evrov več odhodkov.

Vlada je naredila dva rebalansa proračuna, ki sta odhodke zmanjšala za 530 milijonov evrov, in sicer v treh kategorijah: na plačah v javnem sektorju so v letu 2009 privarčevali 262 milijonov evrov, stroški materiala, storitev energetike in telekomunikacij so se zmanjšali za 122 milijonov evrov, odhodkov na strani osnovnih sredstev pa je bilo za 145 milijonov evrov manj.

"To je prva polovica milijarde evrov," je poudaril in dodal, da je druga polovica milijarde vsebinsko povezana z interventnim zakonom, sprejetim jeseni 2009. Ta je posegel v vrsto pravic porabe in je proračun na strani porabe zmanjšal za dodatno polovico milijarde evrov.

Dosežena milijarda evrov privarčevanih odhodkov so temeljna podlaga, zakaj z varčevalnimi ukrepi nadaljevati, je dejal. Cvikl ob tem ni napovedal, kako bodo to v letošnjem letu storili. Možnosti sta dve, ali bodo sprejeli še en rebalans ali pa omejevali proračunske odhodke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.