Slovenija
22 ogledov

Privarčevali bodo 640 tisoč evrov

Poslanci so znova obravnavali predlog o skrajšanem roku za vračilo preplačanega Žurnal24 main
Po spremembah zakona o poslancih, ki se je začel uporabljati danes, se je sedem nekdanjih poslancev upokojilo; nadomestilo jih bo predvidoma prejemalo še 18, od tega osem le še do 22. avgusta.

Novela zakona o poslancih med drugim na novo ureja nadomestila plače nekdanjim poslancem, zaradi česar bo do konca leta predvidoma privarčevanih 640 tisoč evrov, so sporočili iz državnega zbora: "Ker končno število upravičencev in njihovi pogoji trenutno še niso znani, je iz naslova nadomestil nekdanjih poslank mogoča le groba ocena prihrankov."

Nekdanji poslanci so morali predložiti novo vlogo za uveljavljanje pravice do nadomestila in dokazilo o izpolnjevanju pogojev za pridobitev te pravice, vendar jih vloge do danes ni oddalo deset: Marjan Bezjak, Alan Bukovnik, Milan Čadež, Miran Jerič, Luka Juri, Franci Kek, Darko Menih, Rudolf Petan, Andreja Rihter in Tadej Slapnik.

To pomeni, da je trenutno 18 upravičencev do poslanskega nadomestila, a se lahko to število še zmanjša na račun dodatnega upokojevanja, so pojasnili v državnem zboru.

Poleg tega je osem nekdanjih poslancev funkcijo opravljalo le en mandat, kar pomeni, da bodo nadomestilo prejemali le do 22. avgusta (razen v primeru podaljšanja do izpolnitev pogojev do starostne pokojnine za najdlje šest mesecev).

Preostalih deset poslank in poslancev, ki so funkcijo opravljali dva ali več zaporednih mandatov, bo nadomestilo lahko prejemalo enajst mesecev oziroma eno leto. Sicer pa se je danes upokojilo sedem nekdanjih poslancev: Joško Godec, Milan Gumzar, Anton Kampuš, Miroslav Klun, Marijan Križman, Darja Lavtižar Bebler in Vili Trofenik.

Drugače kot pri nekdanjih poslancih je pri nekdanjih ministrih, saj jih je vseh devet oddalo vloge za uveljavljanje pravice do nadomestila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.