Slovenija
32 ogledov

Privarčevali za plavanje

Varovanci in strokovni delavci radovljiškega CUDV Matevža Langusa so se razvesel Žurnal24 main
Sončna elektrarna. S prihranki bodo varovancem omogočili plavanje.

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa v Radovljici so v petek pognali novo sončno elektrarno Sončnica, z manjšimi stroški električne energije pa bodo lažje izvajali program plavanja za varovance.

Stala je 50 tisočakov
Zanjo so z dobrodelno akcijo poskrbeli v Rotary Clubu Bled, denar pa so prispevale tudi zgornjegorenjske občine. Stala je 50 tisoč evrov.

Na streho centra so namestili fotovoltaične module z močjo od sedem do deset kW. “Sončna elektrarna nam bo prinesla redni letni prihodek za program plavanja, za kar potrebujemo okoli štiri tisoč evrov na leto. Za naše uporabnike je to izjemno pomembna oblika gibanja, za težko gibalno ovirane – teh je 30 – pa celo edina mogoča oblika gibanja in nujna terapija,” je poudarila Tea Beton, direktorica CUDV Matevža Langusa.

Imeli bi lasten bazen
Plavanja se udeležuje vseh 178 varovancev, ker pa center nima lastnega bazena, morajo obiskovati bazen v Radovljici in bazena v Kranju, kamor se vozi 40 uporabnikov. To je po besedah Betonove velik zalogaj, saj gre za osebe z motnjo v razvoju, veliko jih je na invalidskih vozičkih, zato je prevažanje zelo zahtevno in naporno.

“Želimo si, da bi bilo tovrstnih terapij več; na radovljiško občino smo naslovili prošnjo za prilagoditev radovljiškega bazena gibalno oviranim,” je pojasnila direktorica. V CUDV Matevža Langusa je za vodno terapijo po strokovni plati dobro poskrbljeno, njeno izvajanje pa bi zelo olajšal manjši lasten bazen, ki bi ga zgradili v centru. Zanj potrebujejo okoli 200 tisoč evrov, pri čemer računajo na pomoč donatorjev, nekaj denarja pa bodo privarčevali tudi s sončno elektrarno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.