Slovenija
28 ogledov

Privarčevano ali odpisano?

Gasilci Anže Petkovšek
Izguba.Vlada omejila prenose neporabljenih proračunskih sredstev v prihodnje leto. Skrbi.Gasilci: 800 tisoč evrov za opremo je izgubljenih.

Tako prostovoljni kot poklicni gasilci po vsej državi se bojijo, da bi prihodnje leto lahko ostali brez dela denarja za izobraževanje, usposabljanje in nakup strateške opreme za delo. Ministrstvo za obrambo (Mors) naj bi, neuradno, nameravalo skoraj 800 tisoč evrov, kolikor je ostalo od skupne vsote denarja, namenjenega gasilcem v tem letu, prenesti med sredstva, ki jih bo gasilcem namenil prihodnje leto.

“Denar se bo izgubil”

Toliko denarja naj bi namreč ostalo neporabljenega od skupno dobrih dveh milijonov evrov, ki jih je Mors prek uprave za zaščito in reševanje (URSZR) namreč letos tako kot vsako leto gasilcem za nakup opreme namenil iz požarnega sklada. Vlada je vsem svojim ministrstvom naložila, da smejo v prihodnje leto prenašati le tri dvanajstine neporabljenega proračunskega denarja v tem letu, opozarjajo gasilci. Janez Keček, šef poklicnih gasilcev Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor, se boji, “da se bo preostali del neporabljenega denarja vrnil v proračun in se tam tudi izgubil”. O tem, da bodo letos neporabljeni denar gasilci prihodnje leto res dobili, prav tako dvomi šef sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. “Prostovoljcem so gasilci že tako odvzeli 150 milijonov evrov. Ob naslednji katastrofi, ki bo prizadela državo, pač nihče več ne bo hotel pomagati,” se boji Ogrizek.

Imajo zagotovilo

Gasilcev sicer uradno Mors oziroma URSZR ni obvestila o tem, koliko sredstev za njihovo opremo bi se preneslo na prihodnje leto. “Upam, da se to ne bo zgodilo, kar nam je zagotovil tudi državni sekretar na Morsu,” pojasnjuje Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije

Strogo namenski denar

Na Morsu sicer zagotavljajo, da so sredstva strogo namenska, a veljavni zakon jim dopušča, da se neporabljena sredstva požarnega sklada prenesejo v naslednje leto.

Letošnjih sredstev za gasilsko opremo niso v celoti porabili, ker so se postopki javnega naročanja opreme zavlekli. Na Morsu sicer niso pojasnili, kdo točno od zaposlenih na URSZR je za to odgovoren. Nekateri gasilci so namreč tako ostali brez radijskih zvez, pozivnikov in steze za usposabljanje.

Komentarjev 5
  • Jože Fras 18:09 30.november 2012.

    ja super... pol pa še naj zakone spremenijo.. ne samo nalagat nalog in odgovornosti... pa pol inšpektorjev okol pošiljat... naj rajši inšpektorji preverjajo oni člen ko govori o tem kdo mora financirati nakup opreme, izobrazevanja... izostanke z dela.. še malo ...prikaži večo pa za nafto ne bomo imeli. s priznanji in značkami ne moremo hodit tankat vozil.

  • Gasilec1234 11:25 30.november 2012.

    Hojs, kje je pojasnilo, kje so imena, kdo je zadrževal denar??

  • zdrej 09:19 30.november 2012.

    citat: "Vlada je vsem svojim ministrstvom naložila, da smejo v prihodnje leto prenašati le tri dvanajstine neporabljenega proračunskega denarja v tem letu"Ta del sistema vsebuje sistemsko napako in je narejen po liniji najmanjšega napora, saj preveč vpzodbuja čezmerno trošenje po nepotrebnem.